Konsoloslara Kızan Erdoğan'a AB'den Cevap Geldi

Konsoloslara Kızan Erdoğan'a AB'den Cevap Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde katıldığı bir ekonomi kurultayında Can Dündar ve Erdem Gül'e destek vermeye giden konsoloslara yüklenmişti.

Kurultay'da yaptığı açıklamayla konsoloslara sadece konsolosluk faaliyetleri ile ilgili Türkiye'de bulunma hakkı verildiğini söyleyen Erdoğan; "sizin orada ne işiniz var... gövde gösterisi yapabilecek kadar haddi tecavüz edebiliyorlar" demişti. Erdoğan'a Avrupa Birliği'nden Türkiye'nin aday ülke olduğu ve davaların o yüzden izlendiği cevabı geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisinden sonra bakanlar ve Dışişleri Bakanlığı'nın da olaya müdahil olmasının ardından AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kojijancic konsolosların yaptığı gözlemi ve orada olmalarını doğal görev olarak nitelendirdi. Öte yandan Komisyon Sözcüsü mahkeme gününde Avrupa Birliği Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Komisyonu Komiseri Johannes Hahn'ın Twitter üzerinden paylaştığı tweeti retweetlediği görüldü. Hahn, Dündar ve Gül'ün Türkiye'de basın özgürlüğünün testten geçtiğini söylediği bir cümleyi alıntılamıştı.

medyaege-ab

Erdoğan'ın açıklamasının ardından açıklama yapan Maja Kocijancic, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın girişimlerini de eleştirerek sert şekilde cevap verdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin AB'ye aday ülke konumunda olduğunu hatırlatan sözcü, aynı zamanda Türkiye ve AB'nin stratejik ortak olmasından kaynaklı, ülkedeki yargı reformları ve basın özgürlüğü ile ilgili gelişmelerin yakın olarak takip edildiğini söyleyen komisyon sözcüsü, basın özgürlüğüne sahip bağımsız medyanın, düşünce aktarımını kolaylaştırarak, demokratik toplumun temel taşını oluşturur dedi.

Maja Kocijancic, Avrupa Birliği diplomatlarının dünyada düzenli olarak gözlemci olmak suretiyle mahkemeleri takip ettiğini hatırlatarak, bunun aday ülkelerde çok daha bariz şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Kocijancic özellikle AB ve Türkiye arasındaki çift taraflı ilişkinin devamı olarak AB'nin bu önemli konulara işaret ettiğini belirten sözcü, diğer özel mahkemelerin yanında gazetecileri etkileyen uzun tutukluluk süreciyle ilgili Avrupa Bbirliği'nin endişelerini belirttiğini ifade etti.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.