KONUT FİYATLARI DÜŞECEK!

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK!

Ali Eyce yazdı...

Daha önce emlak piyasasının nabzını tutarken söylemiştim, konut fiyatlarında aşırı yükselme ve buna bağlı olarak başını bir ev sokmak isteyen insanların aşı borçlanması olduğunu.

Yeni yıla girmeye başladığımız andan itibaren de konut kredisi kullananların ödeme güçlükleri içine girdikleri, salgın nedeniyle belirsiz ekonomiden etkileneceklerini de bütün para uzmanları tahmin ediyordu.

Nitekim de öyle oldu.

Salgın döneminde, tıpkı şirketlerin yaptığı gibi ekonomik anlamda küçülme politikası içine giren, borçlanma yapmayanların önü güvenli şekilde açık.

Düşün konut faiz kredilerini bir imkân gibi görüp, diğer taraftan geleceğinin ne olacağı belli olmayan ekonomik dengeyi göremeyenlerin önü ise güvensiz şekilde açık.

Basına bugün düşün Ekonomist Prof. Dr. Ahmet Yılmaz’ın açıklaması: “Mevcut piyasa koşullarında İzmir’deki konut fiyatları düşürülmediği sürece arz-talep dengesi bozulur ve İzmir ‘konut balonu’ krizi olur.”

Piyasada konuşulanın bilimsel anlatımı.

İzmir’de özellikle konut balonu oldu ve krizi bekleniyor.

Emlak piyasasında durgunluk hat safhada.

Konut almak isteyenlerin karşısına çıkan fiyatlar ile konut alanların ödeme güçlüğü çektiği kredi geri ödemeleri, bahar aylarının başlamasıyla birlikte yerine kredi ve konut krizine sokabilir.

Ekonomik veriler her ne kadar güçlü görünse de, piyasa ekonomisini ve kendi ekonomisini doğru yönetemeyenlerin yaşayacağı krizler doğal olarak birileri için de fırsat olacak.

Binlerce TL borca girenler borçlarını ödemekte güçlük yaşadığı gibi, satmak istedikleri ve ellerinden çıkarmak istedikleri konutta da büyük bir fiyat düşüklüğüyle karşı karşıya kalabilirler.

Yani hem kredinin darbesini, hem de konut fiyatlarının düşüş darbesini yiyebilirler.

Alım gücü güçlü iken fiyatlandırılan ve alınan gayreminkuller, alım gücü düştüğünde aşağı doğru hareket göstermek zorunda kalacak.

Gayremenkul ölmez yatırım diyenler, bu dönemde yaptıkları yatırımların karşılığını, ekonomik krize girmemeyi başarırsa, 10 yıl sonra görebilirler.

Zira mevcut piyasa fiyatlandırması, 10 yıl sonrasının fiyatları kadar yüksek.

100 Bin TL bankadan bin TL faiz alınan piyasada, 500 Bin TL gayrimenkul yatırım yapıp, 2 Bin TL kira geliri elde etmek zaten başlı başına gayrimenkul yatırımın yolunu kapatmış durumda.

Konut ihtiyacını karşılamak için gayrimenkul almak isteyenleri ise, 10 yıllık kredi, 1 yılın sonrası bile kortuyor.

Konut balonu patlamadan, fiyatlar normale dönmeden bu ne alıcıdan, ne satıcıdan, hiç kimseden gitmez.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.