Korkulan oluyor! Suudi Arabistan’dan İran’a sert suçlama!

Korkulan oluyor! Suudi Arabistan’dan İran’a sert suçlama!

Yemen’den Riyad’a atılan balistik füze, Suudi Arabistan’ı kızdırdı. Saldırının arkasında İran’ın olduğu yönünde kanıtlar olduğunu belirten ülke, bunun olası bir ‘savaş hareketi’ olduğunu duyurdu.

Katar merkezli Al Jazeera'de yayımlanan analizde ise Veliaht Prens Muhammed Bin Salman ‘Taht Oyunları’ oynamakla eleştirildi.

Suudi Arabistan Kralı, istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Hariri'yle görüştü. Bugün Suudi arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan haberde yer alan açıklamada, İran'ın Husilere Suudi Arabistan'ı hedef alan balistik füzeler vermesinin "savaş hareketi" olarak görülebilecek "açık ve doğrudan askeri saldırı" olduğu savunuldu.


Saldırıyı üstlenen Yemen’deki Husilerin Tahran’ın kontrolü altında olduğu ifade edilen açıklamada, Riyad’a atılan balistik füzelerin de İran’dan geldiği öne sürüldü.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri adına yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan, uluslararası hukukun tanıdığı şekilde ve uygun zamanda, topraklarını, halkını ve çıkarlarını müdafaa etme hakkına istinaden İran'a gerekli cevabı verme hakkını saklı tutmaktadır” ifadesi kullanıldı.

İnsani yardım giriş çıkışları haricinde Yemen ile olan tüm hava, deniz ve kara sınırlarının geçici olarak kapatılmasına da karar verildiği duyuruldu. Söz konusu kararın, gerekli kontrollerin yapılamaması ve  bunun da İran'ın Husilere füze ve askeri teçhizat tedariğine zemin hazırlaması  nedeniyle alındığı kaydedildi. Açıklamada, Husilere silah verilmesini yasaklayan 2216 sayılı kararın  uygulanması için uluslararası toplum ve BMGK'ya çağrıda da bulunuldu.

Cuma günü Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a, yönelik balistik füze saldırısı gerçekleştirilmişti. Kimsenin ölmediği saldırının hemen ardından, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, hükümette ve silahlı kuvvetlerde revizyona gitmişti. Sıcak gelişmelerin yaşandığı ülkede 11 prens ve onlarca eski bakan gözaltına alınmıştı.

‘GAME OF THRONES DEĞİL AMA…’

Cumartesi günü Lübnan Başbakanı Saad Hariri, hayatına yönelik komplo kurulduğunu öne sürerek istifa etmişti. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir televizyon kanalının canlı yayınında istifa ettiğini açıklayan Hariri, Hizbullah ve İran’ı bölgeyi  istikrarsızlaştırmakla suçlamıştı.

Bugün Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in, Cumartesi günü istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Hariri'yle görüştüğü açıklandı.


Katar merkezli Al Jazeera'den Cemal el Şayyal, dünyaca ünlü Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisine ve Arapların giydiği geleneksel kıyafete atıfla “Suudi Arabistan’ın Kandura Oyunları” adını verdiği yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Yemen’deki savaş, Suudi ekonomisine yüzlerce milyon dolarlık yük oldu. Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ın Sana’nın meşru hükümetinin gücü yeniden ele almasını ve İran’ın dizginlenmesini sağlamak için açtığı bu savaş, iki amacına da ulaşamadı. Ancak binlerce masum insan öldü, milyonlar evinden ayrılmak zorunda kaldı ve Tahran kendisini Ortadoğu’daki mazlumların savunucusu olarak konumlandırdı.

Kandura Oyunları’nın Suudi versiyonunda, 32 yaşındaki Bin Salman kral olabilmek için bütün bölgeyi tehlikeye atabileceğini gösteriyor. Eylemleri şimdiden Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’ni yok etti, Yemen işleyen bir ülke sayılamaz, Mısır saatli bomba gibi ve şimdi Lübnan patlayabilir. Endişelenecek çok şey var.”

‘ÖDE YA DA HAPSE GİR’

Cemal el Şayyal; Apple, News Corp, Citigroup, Four Seasons, Movenpick ve Fairmont gibi dünyaca ünlü şirketlerde yatırımları bulunan ve sosyal medya sitesi Twitter'ın da en büyük ikinci ortağı olarak bilinen Prens Talal’in gözaltına alınmasının ülkedeki zenginlere mesaj olduğunu söyledi. “Daha önce milyarder prens için çalışan bir kaynağımla konuştum. Gözaltı için gerekçelerden birinin, Talal’in Suudi ekonomisine yardım etmeyi reddetmesi olabileceğini ifade etti. Bin Salman, ülkenin zengin elitlerine ‘Öde ya da hapse gir’ mesajı veriyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.