Korkulardan Kurtulmak Mümkün mü?

Korkulardan Kurtulmak Mümkün mü?

Her türlü duygu beyinden kaynaklandığı için korkularda beyinden kaynaklanır. Korkular öğrenilmiş duygular olarak kabul edilir. İşte korku çeşitleri ve korkulardan kurtulmanın yolları.

Korkunun geçmişine bakacak olursak, insanlığın var olması ile birlikte ortaya çıkan içgüdüsel bir duygu olduğunu söyleyebiliriz. Her türlü duygu beyinden kaynaklandığı için korkularda beyinden kaynaklanır. Korkular öğrenilmiş duygular olarak kabul edilir. Şöyle ki, ilk çağlarda ateşin bulunması ile onun yakıcı bir olay olduğunu insan ancak yandıktan sonra anlayabilmiştir. Sonraki süreçte ateşi kullanacağı zaman onun yakıcı olması bir tür korku oluşturmuştur. Örneğimizden anlaşılacağı üzere öğrenilmiş bir duygudur korku.

İnsan hayatını kuşatan korku yalnızca insani bir duygu değildir. Hayvanlarda da görülen bir durumdur. Bu durumda korkuyu, her iki canlı için de tehlike oluşturabilecek olaylar karşısında gösterilen duygusal tepki olarak tanımlayabiliriz. Korku bazen kişinin kendine güvensizliği ile ortaya çıkabilmektedir. Kişiyi rahatsız edecek en ufak şeyler korku hali oluşturur.

Çocuk yaşta genellikle gerçek dışı şeylerden korkarız. Ancak korkunun temelleri aslında bu yaşlarda atılmaktadır. Örneğin annelerimiz en çok polis, iğne. öcü gibi materyaller ile bizleri çocukken korkutarak ya yemek yemeye ya da sözlerini dinleyip akıllı durmaya ikna ederlerdi. Polis ve iğne fobisi hala devam eden yetişkinler tanıyorum. Çok yanlış bulduğum korku yöntemi çocuk eğitiminde kesinlikle uygulanmamalıdır. Çünkü yetişkin bir bireyin yerleşmiş korkuları hayatını olumsuz yönde etkiler ve her alanda yetersiz kalır. Bazı korkular çocuklukta edinilebildiği gibi bazıları sonradan kazanılmış olur.

Bazı korkular yerinde ve mantıklı olabilir. Hatta hayatı kolaylaştıracak derecede fayda sağlar. Örneğin genç bir birey ileride rahat bir hayat süremeyeceği korkusu ile başarılı bir eğitimden geçerek kendine güzel bir gelecek hazırlayabilir. 

Korku Tedavi Edilebilir mi? 

Hemen hemen her psikolojik hastalıkta korkuya rastlanır. Yani korku aslında beraberinde bir psikolojik bozuklukla ortaya çıkar. Korkan bir insanda fiziksel olarak, titreme, kalp çarpıntısı, terleme, adet bozukluğu, beynin hızlı çalışması, kas kasılması gibi olaylar görülür.

Korku tedavisinde ilaç tek başına yeterli bir tedavi olmaz. Korku derecesi ve sebebine bağlı olarak çeşitli antidepresan ilaçlarının yanısıra uygun psikoterapi tedavisi ile büyük oranda iyileşme sağlanır. Hastanın durumuna göre klinikte kalması tedavi sürecini hızlandırabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.