Korkutan görüntü! Urla'da kıyı turuncuya büründü

Korkutan görüntü! Urla'da kıyı turuncuya büründü

Vatandaşlar tedirgin oldu... İşte kıyıdaki turuncu rengin sırrı

Medya Ege - (ÖZEL HABER) - İzmir'in Urla ilçesinde turuncu renge bezenen deniz kıyısı, ilçedeki vatandaşlarda paniğe neden oldu. Bazı vatandaşlar bu rengi kimyasal bir atık zannederek durumu belediye ekiplerine şikayet ederken, bazıları da sıcak havayı fırsat bilip denize girmekten çekinmedi.

Deniz kıyısındaki turuncu rengin sırrı ise, denizde bulunan, mikroskopla görülebilen tek hücreli canlı olan plankton... Bu canlıların suda çoğalması denizde rengin yer yer turuncu olmasına yol açıyor. Uzmanlar yaşanan renk değişikliğinin biyolojik bir canlı olan planktonun çoğalmasından kaynaklandığını söyledi.

32215afa-b38c-45e3-9eb6-f86f00946fa5.jpg

Vatandaşlara bilgi verilmedi

Durumu Urla Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bildirdiklerini belirten vatandaşlar, "Kıyıda bu rengi görünce ilk önce kimyasal bir atık zannedip endişelendik. Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi'ne bildirdik. Her iki belediyenin yetkilileri de herhangi bir geri dönüş yapmadılar. Kıyı çevresine gelip bakan dahi olmadı" diyerek belediyeden yakındılar.

6b15b304-bc78-440c-905f-974adeb29cb2.jpg

Plankton nedir?

Plankton, denizde bulunan, mikroskopla görülebilen tek hücreli canlı Plankton denilen biyolojik canlı, çoğalma sırasında kendi içerisinde patlama yaşar. Bu patlamaya bağlı olarak da planktonun türüne göre deniz turuncu, kahverengi, yeşil ve kırmızı renklerine boyanır. Planktonun aşırı biçimde çoğalmasına bağlı kıyı şeridi boyunca renkler oluşur. Çünkü bu canlının içerisinde renk hücreleri vardır. Bu canlıya diğer adıyla 'noctiluca' denilir. Denizde yaşanan renk değişiminde korkuya ve telaşa mahal verecek bir durum söz konusu değildir. Bu canlı iki tane kamçısı olan tek hücreli bir biyolojik canlıdır. Dış görünüş olarak deniz anasına benzetilir ama deniz anasından farklıdır. Türkiye'nin tüm kıyılarında bulunur. Buna doğal bir ekolojik olay diyebiliriz. Bu geçici bir olaydır. Telaşa mahal verecek bir evsel, kentsel veya endüstriyel atıkların oluşturduğu kirlilik değildir.

8de35ae5-6ece-4368-a450-04068b0cfa43.jpg3610caaf-df31-4dfc-9d51-2a44d73fd880.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.