Korona günlerinde evde nefes egzersizi!

Korona günlerinde evde nefes egzersizi!

Nefes ve Yaşam Koçu İkbal Kaya, Covid-19 pandemisi nedeniyle evden dışarıya çıkamadığımız şu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için nefes egzersizi yapılmasını önerdi. 

İki farklı uygulama şeklini anlatan Nefes Koçu Kaya, “Her gün 10 dakikalık nefes egzersizleri ile bağışıklığınızı güçlendirmeniz mümkün” dedi.

Son zamanlarda yaşadığımız stres, kaygı ve korkuların insanların nefes alış verişlerini olumsuz şekilde etkilediğini, özellikle korku anlarında nefesimizi farkında olmadan tutmaya başladığımızı söyleyen Nefes ve Yaşam Koçu İkbal Kaya, “Kaygı, endişe, bir yere sığamama, önünü görememek, plan yapamamak, her şey kontrolden çıkmış gibi hissettiğinizde nefesinizi göğüs ile boğazınız arasında sıkışıp kalmış gibi hissedersiniz. Bu tip nefes alma alışkanlıkları sizin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı olumsuz yönde etkiler” dedi.

Doğal ve açık nefesin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Nefes Koçu Kaya, “Vücuttaki oksijen miktarı, kandaki pH değeri, karbondioksit oranları olması gerekenden az ya da çok olduğunda, dengesi bozulduğunda; bağışıklığınız zayıflamaya, kendinizi güçsüz ve mutsuz hissetmeye başlarsınız. Uyku düzeniniz bozulur. Geceleri sık sık uyanırsınız. İştahınız ya çok artar ya da hiç bir şey yemek istemezsiniz. Kendinizi yorgun hissetmeye başlarsınız. Eklem ağrılarınız artar. En sonunda da hayat anlamsız gelmeye başlar ve depresif bir hal alırsınız. Bu noktaya gelmemek için bağışıklığımızı güçlendirmek ve yaşam enerjimizi coşkumuzu devam ettirmek için nefesimizi açalım” diye konuştu.

İlk adım olarak gün içinde nefesin takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Nefes ve Yaşam Koçu İkbal Kaya, “Nasıl? hızlı mı, yavaş mı, derin mi, sığ mı, nefesinizi tutuyor musunuz? Bunlardan herhangi birini sürekli yapıyor olmanız, nefesinizde bozuk bir nefes alışkanlığı geliştirdiğinizin bir göstergesi. O zaman kendi kendinize yapacağınız günde 10 dakikalık nefes egzersizi ile bu durumu düzeltmeniz mümkün. 10 dakikanın üzerinde yapılacak egzersizler için nefes koçu eşliği şarttır, o sebeple 10 dakikalık seansları herkes evinde yapabilir, yapmalı” dedi.

Nasıl yapacağız? 

Uygulama 1

Bir koltukta sırtınız dik bir şekilde oturun.

Bir eliniz karnınızda bir eliniz göğsünüzde olsun.

Ağzınızdan nefes alıp verin,  sürekli ve olabildiğince büyük nefesler olsun.

İki nefes arasında hiç ara vermeden devamlı birbirini takip eden nefeslerin olması çok önemli.

Nefesi ilkönce diyaframdan başlatarak (göbek deliğinizin hemen altında) oradan yukarıya göğsünüze çıkartın ve sonrada aşağıya iterek diyaframda bitirin. Suyun kıyıya vurması gibi gelsin ve gitsin.

İki eliniz de sırayla nefesinizi hissediyor olmanız gerekir.

Bu akışı kolaylıkla sağlayabiliyor musunuz?

Bunu yapabildiğinizi hissederseniz. 

Her gün 10 dakika uygulayın. Bu uygulamayı yaparken  hareketli bir müzik dinleyebilirsiniz.

Hafif bir baş dönmesi, elinizde uyuşukluklar olabilir. Dinlenme sırasında geçer. tedirgin olmayın. 

Sonrasında da 5 dakika bulunduğunuz yerde nefesinizi normal hale getirerek meditasyon konumunda sessizce kalıp dinlenin.

Karşılaşabileceğiniz olası durumlar

-      Karnınızdaki elinizde nefesi hissetmemeniz yani eliniz yukarıya doğru hareket etmiyorsa 2. uygulamayı deneyin. Karında nefesiniz yok demektir.

-      Karnınızda nefesi hissediyorsunuz ancak nefes yukarıya çıkmıyorsa yani ikinci elinizde nefesi hissetmiyorsanız. 2. uygulamayı yapın.

-      Hem karın da hem de göğsünüzde nefesi hissedebilmeniz için bir nefes koçu ile ilerleyen zamanlarda çalışabilirsiniz.

Dikkat

Her zaman ilk önceliğimiz nefesi diyaframda hissetmek olmalı.

Uygulama 2

İki elinizide karnınıza koyun ve karnınızda bir balon varmış gibi nefesinizle şişirin ve bırakın. Ağızdan aldığınız ve verdiğiniz büyük nefeslerle devamlı olarak uygulayın.

Tüm dikkatiniz karnınızda olsun başka hiç bir yerle  ilgilenmeyin. İki elinizin aynı anda kalkıp indiğinden emin olun.

Süre 10 dakika

Bitince 5 dakika bulunduğunuz yerde nefesinizi normal hale getirerek meditasyon konumunda sessiz  kalıp dinlenin.

Karşılaşabileceğiniz olası durumlar

-      Karında nefesi hissedememek. Vazgeçmeyin deneyin. İlerleyen zamanlarda bir nefes koçundan destek alın.

Bu iki uygulamadan  hangisi size uygunsa seçip birini düzenli olarak uygularsanız hayatınızdaki değişimi hem fiziksel hem de duygusal anlamda olumlu yönde hissedersiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.