Kredi İçin Yapılan Kesinti Yargıtay Kararıyla İade

Kredi İçin Yapılan Kesinti Yargıtay Kararıyla İade

Kredi çekenler için bankaların tahsil ettiği komisyon ve masrafların tüketiciye geri ödenmesinde Yargıtay tarafından, kesinti tarihinin değil, dava tarihinin baz alınarak faiz işletilmesine karar verdi.

Yargıtay'ın kredi masrafları alanında verdiği kararla beraber kullanılan krediler için bankaların aldığı komisyon ve masraf kalemlerinin kesintinin yapıldığı tarihten başlamak suretiyle faiziyle bir hesaplanarak geri ödenmesine karar verildi.

Erzurum'da yaşayan bir vatandaşın bankadan aldığı kredi için 2 bin 28 lira kesintiyi temyiz isteğiyle Yargıtay'a taşımasıyla, Yargıtay yerel mahkeme kararını bozarak vatandaş lehine karar verdi. Vatandaş lehine karar veren Yargıtay kesintinin yapıldığı tarihten itibaren paranın faizinin hesaplanarak kesinti yapılan kişiye geri ödenmesine hükmetti.

Yerel mahkemenin banka lehine verdiğine karar, vatandaşın temyiz isteğiyle Yargıtay'a taşınması sonucu, Yargıtay yerel mahkeme kararını geçersiz sayarak vatandaş lehine karar verdi. Bir çok davaya örnek teşkil edecek Yargıtay kararıyla beraber, yasal faiz uygulamasının kredi kesintisi tarihten itibaren mi yoksa mahkemeye başvurulan tarihten itibaren mi işleme konulacağı değerlendirildi.

Kredinin çekildiği tarihten itibaren faiz koyulması yasaya aykırı

Yargıtay kararında Borçlar Kanunu'na göre borçlunun ihtar edilmesinin ardından, temerrütün başlamasının davalı bankanın, dava açılması veya davacının tüketici hakem heyetine başvuruda bulunduğu tarihte olabileceğinin altı çizildi. Yargıtay bankanın krediyi çeken kişinin, çektiği tarihten itibaren faiz koyulmasını ise usul ve yasaya aykırı olarak nitelendirdi.

Tüketici Hakem Heyeti'ne yıl içerisinde 3.5 milyona yaklaşan başvuru sayısı 6 milyona yaklaştı. Şikayetlerin yüzde 95'ini bankacılarla ilgili olması dikkat çekiciyken yargıtay kararıyla beraber tüketici kredi masraflarını geri alınmasının önü açılmış oldu. 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.