Kredi Kullandırılmazsa Faiz İndiriminin Anlamı Olmaz

Kredi Kullandırılmazsa Faiz İndiriminin Anlamı Olmaz

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) başkanı ve İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat komitesi meclis üyesi Niyazi Gültekin konut kredisindeki faiz indirimini değerlendirdi.

2016 yılındaki faiz indirimine atıfta bulunan Gültekin bankaların kredi kullandırmaması durumunda indirim kampanyasının havada kalacağını söyledi.


Başbakan Binali Yıldırım’ın faiz kampanyasını duyurmasının ardından Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve bunlara bağlı katılım bankaları 120 ay vadede 500 bin TL’ye kadar konut kredisi faiz oranlarını 0,98’e indirdiğini duyurdu. 
 

KONUT SATIŞLARINDAKİ DÜŞÜŞ TEŞVİKLERLE YÜKSELİŞE GEÇECEK
 

Bankaların faiz indirimi kampanyasıyla ilgili görüşlerini aktaran Niyazi Gültekin şu ifadeleri kullandı, “Konut kredisi faizleri son 9 yılın zirvesini gördü. Bundan dolayı ipotekli konut satışları yüzde 35 oranında azaldı. İnşaat malzemelerindeki zamlar ve yüksek arsa payları yüzünden zor bir süreçten geçen inşaat sektörüne en ağır darbe faiz oldu. Konut satışlarında sürekli bir düşüş var. Bu anlamda hükümetimizin duruma el atması çok sevindirici. Tapu harcı yüzde 4’ten yüzde 3’e düştü. 150 metrekare üstü konutta vergi yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Son olarak faiz oranlarının 0,98’e düşürülmesi inşaat sektöründeki ivmeyi tam tersine çevirecektir. Sürekli düşen konut satışlarının teşviklerle beraber artacağına inanıyoruz. Bu teşviklerle sektörümüzü yeniden hareketlendiren başbakanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz. İnşallah bu teşviklerle Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü çok daha iyi bir grafik yakalayacaktır.”
 

KDV, TAPU HARCI VE FAİZ İNDİRİMİ SÜREKLİ OLMALI
 

İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisini sırtladığını söyleyen Gültekin şu sözlerle açıklamalarını sürdürdü, “Sektörü geçici teşviklerle ayakta tutmak zor. İnşaat sektöründe daha çok üretim için bu teşviklerin geçici değil sürekli olması lazım. Eğer bu teşvikler sürekli hale getirilirse kayıt dışı satışlar da biter ve vergi oranları düşse dahi devletin vergi gelirinde çok fazla düşüş olmaz”
 

300 BİN TL KREDİ ÇEKEN 69 BİN TL KAZANIYOR
 

Kampanyadan önce konut kredisi ortalaması yüzde 1.24 olduğunu belirten Niyazi Gültekin, “Yüzde 1.24 faiz oranıyla 10 yıl vadeli kredi çeken bir kişi 580 bin 806 TL geri ödeme yapıyordu. Yani 208 bin 806 TL faiz ödüyordu. 0.98 faizle kredi çekildiğinde 511 bin 513 TL geri ödüyor. Toplam faiz oranı 211 bin 513 TL.  Yani 69 bin 293 TL cepte kalıyor. Bu rakam ev alanlar için çok cazip. Kampanya 3 ayla sınırlı. Ev almak için doğru zamanı bekleyenler bundan daha doğru bir zaman bulamayacaktır” dedi.
 

2016’DA BANKALAR İNŞAATÇILARA OYUN OYNADI
 

2016 yılının son çeyreğinde cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘bankalar faizleri indirmezse ihanet sayarım’ çıkışının ardından kamu-özel bütün bankaların faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirdiğini hatırlatan Gültekin, “Bankalar o dönemdeki faiz oranlarını sadece 1-2 ay yüzde 1’in altında tuttular. Faizlerin yüzde 1’in altında olduğu dönemde bankalar kredi kullandırmadı. Ev almak isteyen müşterilerin büyük bir kısmının kredi başvuruları gerekçesiz bir şekilde reddedildi. 2016 yılında faiz indirimi oldu ama bankalar inşaatçılara oyun oynadı. Bu yüzden sektör bu kredi indiriminden yeterince yararlanamamıştı” dedi.
 

KREDİ ORANLARININ DÜŞMESİ KADAR KREDİ KULLANDIRILMASI DA ÖNEMLİ
 

Hükümetin krediyi düşürmesini teşvik etmesi kadar kredi kullandırılmasını da teşvik etmesi gerektiğini belirten Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Eğer 2016 yılında olduğu gibi bankalar kredi taleplerinin büyük çoğunluğunu reddederse faiz indiriminin sektöre katkısı olmayacaktır. Biz hükümetimizin bu konuda hassas davranacağını ve bankalara gerekli talimatı vereceğini umuyoruz. 0,98’le kredi kullandırılırsa satışta rekor bekliyoruz. Genel seçimler ve ramazan ayının gelmesiyle durgunluk beklediğimiz mayıs ve haziran ayı satışın en yüksek olduğu aylara dönüşecektir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.