Küçük oyunlar, obeziteden kurtarıyor

Küçük oyunlar, obeziteden kurtarıyor

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, çocukları obeziteden korumak için bazı küçük önlemlere başvurulabileceğini açıkladı.

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Zamanının büyük bölümünü dışarıda arkadaşlarıyla geçiren okul çağı çocukları, özellikle öğle yemeklerinde genellikle fast food yedikleri ve gün boyu hazır gıdalara yönelmeyi tercih ettikleri için, obezite tehlikesiyle baş başa yaşıyorlar” dedi.


Hazır olarak satılan içerisinde bir sürü katkı maddesi bulunan hazır kekler yerine, onunla birlikte zaman geçirerek sağlıklı atıştırmalıkların (kek, kurabiye, kraker) yapılmasını öneren Diyetisyen Küçük, “Hatta yaptıklarından arkadaşlarına götürmesini teklif edin, bu sayede kantin modelindense sağlıklı besinlerle beslenmesini biraz da olsa kısıtlamış olursunuz. Evde gün içerisinde sık kullandığı odalara küçük meyve tabakları bırakın. Dikkatini çekmek için doğrayıp kürdana batırın yanına da fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı atıştırmalıklar bırakın. Sağlıklı meyve toplarıyla birlikte, meyvelerden şekiller ve figürler yapıp dikkatini çekmesini sağlayabilirsiniz. İçerisi yağ ve kanserojen madde dolu olan cipsler yerine, evde patatesleri incecik doğrayın, baharatlayıp çok az tuzlayın ve fırınlayın” diye konuştu.

“Asitli içecekler yerine, evde mevsim meyvelerinden kompostolar yapın”
 

Paket jelibonlar yerine kurutulmuş meyvelerin (elma/armut/hurma) kullanılması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Küçük, “Kalori deposu olan hazır pizzalar yerine, evde tost ekmeklerinin üzerine 1 er dilim kaşar peyniri, sucuk, domates ve biber koyarak fırınlayın. Böylece alacağı kaloriyi yüzde 70-80 oranında azaltmış olursunuz. Hazır hamburger ve hamburger sosları yerine, evde et köfte, domates sosu, marul ve turşu kullanarak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Asitli içecekler yerine, evde mevsim meyvelerinden kompostolar yapın. En sevdiği bardağına koyup içerisine buz ve pipet koyarak dikkatini çekmesini sağlayın. Su şişelerinin üzerine sevdiği çizgi film karakterlerinin kaplamalarını yapıştırın. Her biten şişeyi başka bir karakterin kabıyla değiştirebileceğini söyleyin” açıklamalarında bulundu.

“TV, telefon ve tablet karşısında yemek yemesine izin vermeyin”
 

Haftada 2-3 kez yapabileceği bir spor dalını seçip çocuğun teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Diyetisyen Küçük, “Yeteneğinin daha fazla olduğu bir spor dalını yapmasını sağlayın. Siz yanındayken asansör değil merdiven kullanmaya dikkat edin, böyle daha eğlenceli olduğunu söyleyip, inerken veya çıkarken basamakları saymasını söyleyip eğlenceli hale getirin. Yemek porsiyonlarını ayarlayamayacağı için TV, telefon ve tablet karşısında yemek yemesine izin vermeyin” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.