Küçük Şeyler bu kez “Saat”e dokundu!..

Küçük Şeyler bu kez “Saat”e dokundu!..

Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri, ayın konusu olarak ele aldıkları “Saat Projesi” ile ilgili teorik bilgilerini pekiştirmek için Konak’taki İzmir Saat Kulesi’ni ziyaret ettiler.

 

Çocuklar büyük bir alanda özgür zaman geçirmenin keyfini yaşarken, Saat Kulesi’nin içindeki ve musluklarının çevresindeki çöpleri, çalınan muslukları  merak ettiler!..“Burada her şey küçüğün” ilkesiyle suflörsüz eğitim veren Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri, ayın konusu olarak ele aldıkları “Saat Projesi” ile ilgili teorik bilgilerini pekiştirmek için Konak’taki İzmir Saat Kulesi’ni ziyaret ettiler. Saat ile ilgili bilgi alan öğrenciler tarihi yapının mermer sütunlarını, işlemelerini incelediler. Çocuklar kuşları beslerken, büyük bir alanda özgür zaman geçirmenin keyfini yaşarken, Saat Kulesi’nin içindeki ve musluklarının çevresindeki çöpleri, çalınan muslukları  merak ettiler!..Her ay bir konuyu “Ayın Projesi” olarak seçen öğrencilerin son projesi “Saat” oldu. Saatin zamanla ilgisini, işlevini, çeşitlerini okulda öğrenen öğrenciler okuldaki aktivitelerinde saatle ilgili resimler çizdiler, seramikler yaptılar. Çocukların en çok resimlediği ise İzmir Saat Kulesi oldu. Kule ile ilgili pratik bilgileri okulda alan öğrenciler yerinde görmek üzere gruplar halinde Konak’a gittiler. Önce Gazeteci Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı’nı ziyaret eden öğrenciler alandaki güvercinleri yanlarında getirdikleri yemlerle beslediler. Saat Kulesi’ni yakından inceleyen öğrenciler öğretmenlerine kulenin tarihi, yapım biçimi konusunda sorular yöneltirken, Kule içine ve çevresindeki muslukların yalaklarına atılan çöpleri merak ettiler. En çok da muslukların neden olmadığını(!) sordular. Tarihi yapıya dokunan, hakkında bilgi alan çocuklar çevrede eğlenmenin de keyfini çıkardılar.

Okul Müdürü Selami Korkmaz, “Çocuklarımız yeni bilgilerle tanışmasının yanı sıra yaşama yansımalarını da düzenlenen gezilerle yerinde inceleme fırsatı ediniyorlar. Gözlemlerimize göre okulda anlatılanlarla yaşamdaki gerçekleşmesini görmeleri çocuklarımızın bakış açılarına yeni bir boyut kazandırıyor” dedi.

İZMİR SAAT KULESİ

Konak Meydan’ında yer alan ve İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan 2.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında; İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmıştır. Bu yapı 25 metre yüksekliğinde, dört katlı ve sekizgen planlıdır. Platformu beyaz mermerden ve diğer yapıları ise; kesme taştan yapılmıştır. Kolonlar Kuzey Afrika temasını taşır. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi’nin dışı baklava dilimi kabartmaları yapılmış ve 4 tane 75cm çapında saat eklenmiştir.İzmirli mimar, Raymond Charles Pere saat kulesi ile aynı tarihte inşa ettiği ve Sultan’ın 25. Yılını simgelemesi sebebi ile 25 musluklu olarak tasarladığı sekizgen havuz ve İzmir Sarı Kışla da günümüze ulaşamamıştır.Kule 1974 yılında 5,2 şiddetinde olan depremde hasar almış ve kulenin saati depremin olduğu saat 02.04’te durmuştur. İki yıl içinde kule tekrar onarılmış ve saati günümüze kadar çalışır hale gelmiştir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.