Kudüs çıkışı, Orta Doğu'da fırtına kopardı...

Kudüs çıkışı, Orta Doğu'da fırtına kopardı...

Avustralya Başbakanı Morrison'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımaktan söz etmesi, son dakika olarak duyuruldu.

Dünya'da büyük bir tepkiye yol açan olayın ardından 13 Arap büyükelçisi, Avustralya Dışişleri Bakanlığı'na bir mektup yollayacak. Dünyadaki en büyük Müslüman nüfusa sahip Endonezya da, Canberra yönetimine tepki gösterdi.

Avustralya'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliği kutsal kente taşıma seçeneğini gündeme getirmesi, Orta Doğu'da yeni bir fırtına kopardı. Başkent Canberra'da bir araya gelen 13 Arap büyükelçisi, Avustralya'yı söz konusu adımı atmaması için uyardı.

Reuters haber ajansına konuşan Mısır Büyükelçisi Muhammed Hayrat, Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanınmasının Orta Doğu'da barış çabalarını enkaza çevirebileceği uyarısını yaptı. Hayrat, "Dışişleri Bakanı'na açıklamayla ilgili endişelerimizi ve sıkıntılarımızı anlatan bir mektup yollamaya karar verdik. Bu tarz bir karar, barış sürecine zarar verebilir. Yalnızca Avustralya'yla Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri değil, diğer pek çok ülkeyle [halkın çoğunluğu Müslüman olanlar] de ilişkileri zedeler" dedi.

Dünyadaki en büyük Müslüman nüfusa sahip Endonezya da, Avustralya'yı uyaran ülkeler arasında. Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, ülkesinin söz konusu hamleye karşı olduğunu söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, İsrail'de bayram havası estiren açıklamayı dün akşam yapmıştı. Morrison'ın açıklamaları, Avustralya'nın politikasında keskin bir dönüşü ifade ediyor.

Önceki politika, iki devletli bir çözümle birlikte Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın mümkün olamayacağıydı. Morrison, "İki devletli çözüme bağlıyız. Ancak açık konuşmak gerekirse durum iyi gitmiyor ve çok fazla ilerleme sağlanamıyor" ifadesini kullandı.

Avustralya Başbakanı'nın sözleri, yalnızca dünyada değil kendi ülkesinde de tepki topladı. Avustralya muhalefeti, açıklamanın hükümetin geleceğini belirleyebilecek ara seçimler öncesinde 'siyasi bir manevra' olduğunu söylüyor.

İşçi Partisi'nin Senato lideri Penny Wong, Morrison'un Yahudilerin oyunu alabilmek için Avustralya dış politikasıyla 'tehlikeli bir oyun oynadığını' açıkladı.

Morrison'ın selefi Malcolm Turnbull, elçiliklerini Kudüs'e taşıma olasılığını dışlamıştı. Turnbull'un parti içindeki yarıştan sonra istifa etmesiyle mecliste boşalan sandalyesi için Cumartesi günü ara seçim yapılacak. İktidar partisi, Sydney'de Yahudilerin yoğunlukta olduğu Wentworth bölgesindeki seçimi kaybederse azınlığa düşecek.

Orta Doğu'yu alev topuna çeviren adım, ilk olarak ABD'den gelmişti. Başkan Donald Trump, Damadı ve yakın danışmanı Jared Kushner'in önayak olmasıyla Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımış ve büyükelçiliği de kutsal kente taşımıştı. ABD'nin hamlesi dünya çapında protestolara yol açmıştı. Filistin'deki gösterilerde çok sayıda insan İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşları'ndan bu yana Kudüs'ün doğusunu işgal altında tutuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.