Kullanıcılar, Twitter'ın yeni fontundan memnun kalmadı

Kullanıcılar, Twitter'ın yeni fontundan memnun kalmadı

Twitter yeni fontu Chirp ile hafta başında ilginç bir değişikliğe giderek tüm kullanıcılarını şaşırttı. Ancak değişiklik, kullanıcıların başını ağrıtmaya başladı.

Kısa bir süre önce font değişikliğine gitmeye karar veren Twitter, birçok kullanıcıdan tam not almayı başarırken bir kısmını da memnun edemedi. Bu anlamda yeni Twitter fontu değişikliği için şirkete erişilebilirlik konusunda önemli bir eleştiri geldi. Yeni Chirp fontunun engelli vatandaşların konforu göz önüne alınarak tasarlanmadığı ortaya çıktı.

Sosyal medya platformu, hafta başında kendine ait tescilli fontu olan Chirp ile kullanıcıların karşısına çıkmıştı. Çok daha fazla kontrast sağlayan bu font, kullanıcılara da çok daha iyi bir ekrandan okuma deneyimi sağlıyor. Ancak günümüzde kullanıcıya yönelik teknolojilerde erişilebilirlik ön plana çıkıyor.

twitter-yeni-fontu-chirp-bas-agrisi-2.webp

ABD’nin Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri (WCAG) kurumunun belirlediği kontrast oranları, engelli bireylerin de yaşamını kolaylaştırmak adına önemli bir veri olarak kullanılmakta. Yeni Twitter fontu ise kontrast oranıyla belirlenen sınırların olduça üzerinde. Bu yüksek kontrast ise özellikle görme yetisini tam anlamıyla kaybetmemiş bireylerde stres ve baş ağrısı yaratıyor. İlk belirlemelere göre bazı kullanıcılar ekrana belli bir süre baktıktan sonra tahammül edilemez bir baş ağrısı yaşadıklarını rapor etti. Yine bu yüksek kontrast oranı migren ataklarını tetikleyebiliyor. Twitter’ın erişilebilirlik anlamında özel bir tasarım ekibi var. Ancak uzmanlar tasarım sürecinde engelli bireylerin daha fazla sürece katılmasını istiyor.

Erişilebilirlik uzmanları, bu sorunun çözümü için şirketin kontrastı kişiselleştirme imkanı tanımasını talep etti. Aslında Twitter sosyal medya platformları arasında kişiselleştirmeye en fazla olanak sağlayan platform. Bu baş ağrısı sorunun ise ne kadar yaygın olduğu henüz bilinmiyor. Şirketin bu baş ağrısı sorunu için beklenen önlemleri alıp almayacağı ise merak konusu. Twitter, pandemi sonrası önemli değişiklere gitti. Bunlardan en önemlisi ise Spaces adlı sesli sohbet odaları. Sohbet odaları iel Clubhouse’a rakip olan platform, kısa sürede önemli bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Yine sosyal medya platformu Instagram hikayelere özendiği fleets özelliği ile pek de beklentileri karşılayamadı. Buna karşın Twitter, Facebook’un aksine sosyal medya platformları arasında ilk sıralarda yer almayı başarıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.