Kuraklığa dayanıklı bitkiler tescil ettirildi

Kuraklığa dayanıklı bitkiler tescil ettirildi

Milli Çeşit Listesine eklenen, hastalığa ve kuraklığa dayanıklı yeni tohum çeşitleri ile verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitüleri tarafından, 2023 yılında 42 adet tarla bitkisi çeşidi tescil ettirilerek tarıma kazandırıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TAGEM’de yerli tohumculuğun geliştirilmesine yönelik ıslah ve geliştirme çalışmaları yürütüyor.

Geçmişte kenevir, siyez buğdağı gibi antioksidan oranı yüksek siyah çeltik gibi ülkede ilk defa tescil edilen ürünleri milli çeşit listesine kazandırmıştı.

tarla-bitkisi-990x556-1.jpg

2023 yılında da 42 adet tarla bitkisi çeşidi tescil ettirildi ve tarıma kazandırıldı. Bu çeşitler 7 bölgedeki TAGEM’ler tarafından geliştirildi.

Yeni ürünler arasında 13 çeşit arpa ekmeklik makarnalık buğday, kavılca buğdayı ve yulaf bulunuyor. Endüstri bitkilerinden ise ayçiçeği, tütün, pamuk, patates ve yer fıstığı yeni ürünler arasında yer alıyor.

Yem bitkileri arasında da 5 çeşit milli ürün listesine girerken, iki yeni çeşit kekik, yeni tür kuru fasulye de listede yer buldu.

Yeni ürünler için tohumların isimleri de “Yalı Çapkını, Pembe İnci, Mete, Sultan, Poyraz, Kurtuluş, Uluğ Bey” olarak tescil edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.