Kuru baklagilleri birde böyle deneyin! 

Kuru baklagilleri birde böyle deneyin! 

Kuru baklagillerin faydaları ve kuru baklagilleri pişirme yöntemi...

Sabri Ülker Vakfı'nın "Bilim Bunu Konuşuyor" platformunda yer alan bilgilere göre kuru baklagillerin sağlık üzerindeki etkileri çok büyük. Özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan fasulye, mercimek, nohut, barbunya vb. kuru baklagiller karbonhidrat içeriğiyle günlük enerji alımına, bitkisel protein içeriğiyle günlük protein alımına, posa/lif içeriğiyle günlük posa alımına önemli ölçüde destek oluyor. Ayrıca bu besinler E, K, B grubu vitaminleri ve demir, çinko, folat bakımından çok zengin bir kaynak.

Kuru baklagiller yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak haftada en az 2 kez tüketildiğinde vücut ağırlığını kontrol etmeye, uzun vadede sindirim sistemi hastalıkları, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Peki, bu sağlık etkilerini baklagillerin hangi özelliklerinden kaynaklanır?

Baklagil tüketimi, günlük posa alımınızı destekleyerek tokluk hissini artırmaya, iştahı ve porsiyonu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kompleks karbonhidrat ve yüksek posa ve içeriğiyle kan şekerinin istenen düzeyde tutulmasına destek olarak şeker hastalığı riskini azaltabilir.

Kuru baklagiller nasıl pişirilmeli? 

Kuru baklagil tüketen pek çok kişi gaz veya şişkinlik problemi yaşayabiliyor. Oysa birkaç püf noktasıyla bu sorunu önlemek mümkün.

Pişirmeden önce neden suda bekletmeliyiz?

Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.