Kuru Üzüm Rekoltesi Yüzde 50 Arttı

Kuru Üzüm Rekoltesi Yüzde 50 Arttı

İzmir Ticaret Borsasında (İTB) düzenlenen toplantıda 2016–2017 yılı çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmini açıklandı. Geçtiğimiz yıl 196 bin ton olan rakamlar bu sene 313 bin ton olarak açıklandı

İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin bu yıl 313 bin ton olduğunu açıkladı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği, Manisa Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile İzmir ve Denizli Tarım İl Müdürlükleri ve İzmir Ziraat Odasının, katkıları ile gerçekleştirilen Ege Bölgesi çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahminlerini tamamladı. İTB Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıyla 2016 – 2017 sezonu tahmin rakamlarının geçen seneye göre yüzde 50 arttığı belirtildi. Rekolte tahmininin açıklamasını İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu yaptı. 18 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yürütülen çalışmalar sonucu açıklama yapan Zincircioğlu, “30 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 187 bin ton karşılığında 387 milyon dolar değerinde kuru üzüm ihracatı gerçekleşmiş, ortalama ihraç fiyatı da 2,07 dolar/kg olmuştur. İhracatımız bir önceki sezona göre miktar olarak yüzde 23, döviz geliri olarak ise yüzde 11’lik azalış göstermiştir. Gerek üretici kesimi gerekse ticaret kesimi, bizler sektörün paydaşları olarak birlik ve beraberlik içinde hareket ederek hem kendimizi hem de sektörümüzü korumak zorundayız. Özellikle yüzde 90’a yakını ihracata giden kuru üzümde, küresel piyasada ki rakipleriz karşısında rekabet gücümüzü yitirmememiz için dayanışma içinde olmalıyız. Yeni sezonda ihracat miktarımız ve döviz kazancımızın daha yüksek seviyelere çıkmasını temenni ediyorum” dedi.
       
Zincircioğlu, 2016-2017 sezonunda Ege Bölgesi’nde bulunan 1 milyon dekar bağ sahasında hava şartlarının normal devam etmesi halinde 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği ve hasadın ağustos ayı ortalarında başlayacağın tahmin edildiğini söyledi. Çekirdeksiz kuru üzümün özellikle ihracat ürünü olması sebebiyle ekonomik açıdan oldukça önemli ve stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Zincircioğlu, “Dünya pazarında, gerek ürün kalitesi bakımından gerekse üretim miktarı bakımından saygın bir yerimiz var. İzmir ticaret borsasında ilan edilen günlük fiyatlar dünya fiyatlarına referans olmaktadır. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı Türkiye, ABD ve İran tarafından karşılanmaktadır. 2015 yılı üretim döneminde iklim koşullarının olumsuz seyretmesi nedeniyle rekolte miktarımız 196 bin ton seviyelerine, dünya üretimindeki payımızda yüzde 12 seviyelerine inmişti. ABD’de ise bu rakam 2015’de 388 bin ton ve İran’da 145 bin ton olarak açıklandı. Ancak öyle görünüyor ki 2016 yılında lider üretici ülke konumumuza tekrar ulaşacağız” ifadelerini kullandı.


BİLİNÇLİ TARIM VURGUSU
Kontrol edilmesi mümkün olmayan doğa koşullarını nedeniyle tarımsal ürünlerde rekolte düşüşleri kabul edilebilir olduğunu belirten Zincircioğlu, “Ancak kontrolü elimizde olan hastalık ve zararlılarla mücadelede çok dikkatli hareket etmemiz gerekli. Özellikle toprak gibi sınırlı kaynaklarımızı doğru ve sürdürülebilir üretime uygun şekilde kullanmak zorundayız. Aksi halde kaybedeceğimiz her bir (1) metrekare toprağı tekrar kazanmak için bin yıl beklememiz gerekeceğini unutmayalım. Gereksiz yere bitkiye ve toprağa atılan her kimyasalın hem toprağa hem de bizlerin sağlına zarar verdiğini unutmayalım. Kuru üzümde de kalıntı miktarının kabul edilen sınırlarda olması ihracatımızın sürdürülebilirliği için zorunludur. Son dönemde sıkça gündemde olan chlorpyrifos-ethyl etkili maddesinin maksimum kalıntı limitinin 0,5 ppm’den 0,01 ppm düşürülmesi bu konuya en güzel örnektir. AB nezdinde yapılan girişimler neticesinde 2015 ürünü kuru üzümler yeni sezona kadar eski limitte satılabilmektedir. Ancak, 2016 ürünü için belirlenen yeni limit geçerli olacaktır. Üreticilerimizin daha dikkatli olması ve ilaç kullanımında bilinçli hareket etmesi bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Bu konuda başta tarım bakanlığı olmak üzere, ticaret borsaları, ege kuru meyve ihracatçıları birliği ve ziraat odaları yoğun bilgilendirme çalışmalar gerçekleştiriyor. Üretici toplantıları düzenleniyor, afişler basılarak üretici bölgelerinde dağıtımı yapılıyor. Bu çalışmaların olumlu meyvelerini alacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Mehmet ÖZDOĞRU
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.