Kurum hekimleri mağduriyet yaşıyor!

Kurum hekimleri mağduriyet yaşıyor!

CHP'li Gürer, kurum hekimlerinin, aynı unvan ve kıdeme sahip olmalarına rağmen, üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde görev yapan hekimlere göre çok daha düşük gelir alıyor olmasından kaynaklanan mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, kurum hekimlerinin; Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde görev yapan hekimlere nazaran çok daha düşük gelir alıyor olmasının yarattığı soruna dikkat çekti. 

ÖZVERİYLE ÇALIŞIYORLAR

Gürer, kamu kurum ve kuruluşlarında, KİT’lerde, mahalli idarelerde, medikolarda görev yapan ve özlük hakları açısından farklı statülere tabi olarak çalışmakta olan kurum hekimlerinin; kurum personeline yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak ayaktan teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri verdiğini belirtti.

fotograf-015.jpeg

DİĞER HEKİMLERLE ÜCRET FARKLILIKLARI VAR

Kurum hekimlerinin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işyeri hekimliği hizmetini de yürütmekte olduğunu ifade eden Gürer, kurum hekimleri ile Üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastane ve diğer sağlık birimlerinde aynı unvan ve kıdemde görev yapan hekimler arasında ciddi ücret farklılıkların bulunduğunu vurguladı.

DÖNER SERMAYE ALAMIYORLAR

Kamu hizmetlerinde görev yapmakta olan Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı her derecedeki tedavi ve rehabilitasyon kurumlarında çalışan hekim ve diş hekimlerinin almakta oldukları aylıkların yanı sıra döner sermaye gelirlerinden de faydalandığını belirten Gürer, “Bir kısmı emekli maaşlarına da yansımak kaydıyla ek ödeme alırken kurum hekimlerinin döner sermaye gibi ek gelirleri yoktur” dedi. 

57 SAAT OLAN İŞYERİ HEKİMLİĞİ 30 SAATE DÜŞÜRÜLDÜ

Bu mağduriyetin giderilmesi için Tam Gün Yasası olarak bilinen 5947 Sayılı Yasa ile 1219 sayılı yasanın 12.maddesinde değişiklik yapılarak kurum hekimlerine özlük haklarında iyileştirme yapılmadığı için mesai saatleri haricinde ayda 57 saat işyeri hekimliği yapabilme yetkisi verildiğini, ancak 6514 Sayılı Torba Kanun ile aynı maddesiyle bütün kamu hekimlerine işyeri hekimliği yapma hakkı tanındığını hatırlatan Gürer, “ Mesai saati haricinde işyeri hekimliği uygulaması, mahalli idarelerde ve kurum hekimliklerinde çalışanlar için bir ayrıcalık olmaktan çıkmış ve ayrıca 57 saat olan işyeri hekimliği yapma hakları 30 saate düşürülmüştür. Yapılan düzenlemeler, diğer kamu hekimlerinin emekli maaşlarına da iyileştirme getirirken, Kurum hekimleri hem çalışırken hem emekliliklerinde mağdur edilmişlerdir. Bu durum Anayasa’nın eşit işe eşit ücret ilkesine aykırıdır” diye konuştu.

HEKİMLER ARASINDAKİ EK ÖDEME UÇURUMU

Kamu kurumunda kurum hekimi olarak çalışanların döner sermaye gibi ek gelirlerinin bulunmadığını anlatan Gürer, “Döner sermaye gelirleri olmadığı gerekçesiyle son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle TSK hekimlerine, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde çalışan hekimlere, SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde görev yapan hekimlere ve Çalışma Bakanlığında görev yapan hekimlere ek ödeme verilmiş ve kurum hekimleri aleyhine makas daha da açılmıştır. “ dedi.

KURUM HEKİMLERİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Gürer, Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı haricindeki kamu kurum ve kuruluşlarında, KİT’lerde, mahalli idarelerde, medikolarda fiilen çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan sözleşmeli statüde olanlar da dahil olmak üzere tabip ve diş tabiplerine mesai saatleri harici 57 saat işyeri hekimliği yapma yetkisi tekrar verilmelidir. Kurum hekimleri, aynı işi yapmaları, aynı unvan ve kıdemde bulunmalarına rağmen sırf kadroları farklı kurumlarda bulunduğu için mağdur edilmişlerdir. Eşitlik ilkesine aykırı olan bu mağduriyetler giderilmelidir” şeklinde konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.