Kurumsal Eğitimlerin Yeni Trendi Artık Meditasyon Eğitimi

Kurumsal Eğitimlerin Yeni Trendi Artık Meditasyon Eğitimi

Kurumsal eğitimler şirketlerin çalışanlarını geliştirmek için kullandıkları en etkili yöntemlerden biri.

Geçmişte sektörel ve kurum içi gelişimi hedefleyen ve daha çok profesyonel alan ile ilgisi gözetilen bu eğitimler, özellikle Asya ülkelerinden sonra son yıllarda Amerika ve Avrupa’daki büyük holdingler tarafından da “mindfulness” eğitimleri adı altında eğitim programlarına hızla dahil edilmeye başlandı. Kişisel gelişim sağlayan bu farkındalık egzersizleri şirket çalışanları için ruhsal ve psikolojik kazanımları da içine alıyor ve özellikle kurumsal meditasyon eğitimleri bu alanda en çok fayda sağlayan ve dikkat çeken eğitimler olma özelliğini taşıyor.

 


Business Insider, Forbes ve Fortune USA kaynaklarına göre dünyaca başarılı pek çok lider düzenli olarak meditasyon yapıyor. Oprah Winfrey, Rupert Murdoch, Barack Obama, Arianna Huffington,  Ray Dalio, Yukio Hatoyama, Rick Goings ve Marc Benioff gibi isimler  meditasyon yapan uluslararası şirket yöneticilerinden sadece birkaçı. Şirketlerin farkındalık egzersizleri ve meditasyon eğitimi alma konusunda bu denli istekli olmalarının başındaysa, meditasyonun özellikle stres kaynaklı ve odaklanma merkezli problemlerle baş etmede çok etkili bir yöntem olması yatıyor. 
 

İlham Veren Liderlerin Sırrı : Stres Yönetimi, Dingin Bir Zihin ve Yaratıcı Çözümlerin Kaynağı İçin Meditasyon Yapmak
 

Yurt dışında işletme eğitimi veren bazı okullar zorunlu ders olarak meditasyona da programlarında yer veriyorlar. Ayrıca Dr. Deepak Chopra, Dr. Dean Ornish, Dr. Andrew Weil, Dr. Rudy Tanzi gibi dünyaca ünlü pek çok doktor hastalarına her gün düzenli olarak meditasyon yapmalarını öneriyor.  


Çağımız, insanoğlunun durmaksızın etrafındaki binlerce uyaran tarafından sürekli uyarıldığı, sakin ve dingin bir zihin haline izin vermeyen,   gelecek kaygısının yükseldiği hatta içinde bulunulan günün dahi nasıl bitirilebileceği konusunda strese girebildiği, rekabetin ve iş yükününün muazzam boyutlara ulaştığı hızlı ve belirsizliklerle dolu bir dönem olarak tüm insanları zorluyor. Meditasyon da işte tam bu noktada zihinsel dinginlik, berraklık, sakinlik, verimlilik ve yaratıcılık artışı  gibi faydalarıyla pek çok sorunun giderilmesinde kilit rolü oynayan, bilimadamları tarafından tavsiye edilen bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olarak kullanılıyor.


Harvard, MIT, Yale gibi bilimsel kurumların kilinik araştırmaları neticesinde Meditasyon Yapmanın Faydalarından Bazıları;


- Stres Yönetimi yapar 


- Uykusuzluğa karşı panzehirdir, uyku kalitesinin artmasını sağlar


- Yüksek Tansiyonu Dengeler 


- Genel verimlilik ve yaratıcılığı arttırır


- Konsantrasyon ve Odaklanma yeteneğini geliştirir 


- Bağışıklık sistemini güçlendirir


- Kaygı ve endişeli  hali azaltır


- Zihinsel yorgunluğu gidererek iç huzuru kazandırır


-Well-aging sürecini başlatır; beyin nöro-plastisitesi yapar.


- Farkındalığı yükseltir


İş Dünyasında Meditasyon Katkısı


Bugün Apple, Google, HBO, HP, Reebook, Shell, P&G, Nike, Philipps,  gibi dünya devi şirketler, çalışanları için özel meditasyon eğitimleri programlıyor. Çalışan performasını arttırmada büyük katkı sağlayan meditasyon teknikleri sayesinde, şirketlerde genel olarak verimlilik artışı görüldüğü dikkat çekiyor. Hatta Google şirketi CEO’su Eric Schmidt şirkette almış oldukları bu Farkındalık ve Meditasyon Eğitimleri neticesinde yaşanan verimlilik ve yaratıcılık patlaması sebebiyle Google çalışanlarından Chade-Meng Tan’e  aldıkları tüm bu eğitimleri kitap haline getirerek, bilgiyi tüm dünya ile paylaşma görevini verdi ve 2012 yılında bu kitap Search Inside Yourself adıyla yayınlandı.

 


Bütünsel Sağlık ve Ayurvedik Yaşam Danışmanı Ebru Şinik Kurumsal Meditasyon Eğitimlerinin ülkemizde de son 5 yılda oldukça ilgi görmeye başladığını;  Aras Kargo, Danone, Philips, Microsoft , Eczacıbaşı, Sertrans, Hilton, Boyden HR gibi şirketlerin hem Yönetim Kurulu üyeleri, hem de beyaz yakalı çalışanları için meditasyon eğitimleri vermiş olduğunu belirterek; başta stres yönetimi yapan bu eğitimlerin şirketlere ne gibi faydalar sağladığını şu sözlerle anlatıyor,  “Çalışanlar stresle baş etme yeteneği kazanmaya başladığında dinlemeye, iletişim kurmaya, kendini daha etkin ifade etmeye ve daha yaratıcı olmaya başlıyor. Doğal olarak takım çalışmasında da verimlilik ve uyum da artmış oluyor. Bu sayede iş stresi ve sorunları kaynaklı pek çok psikolojik sıkıntı da ortadan kalkarken, genel sağlık ve mutluluk hali de yükseliyor. Çalışan verimliliğinin artması ile de şirketler pek çok maliyetten kurtulduğu gibi beraberinde daha başarılı projeler geliştirebiliyorlar.”


Chopra Center meditasyon eğitmenlerinden olan Ebru Şinik kurumlarda  verdiği meditasyon eğitimlerinin Dr. Deepak Chopra tarafından, özellikle analitik zihinler için kurgulanmış olduğunun altını çizerek,  meditasyonu uygulayabilmek üzere bu eğitimleri  bir defa almanın yeterli olduğunu söylüyor.  Sonrasında dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerde 10-30 dk arası ayırarak faydasını görebileceğiniz bir kazanım elde edebilir, hem şirket olarak fayda görebileceğiniz, hem de çalışanların özel hayatlarında da kullanabilecekleri sıra dışı bir dönüşüm yaşayabilirsiniz.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.