KUŞAKK, GEKA desteğiyle üretici kadınlar yetiştiriyor

KUŞAKK, GEKA desteğiyle üretici kadınlar yetiştiriyor

Kuşadası’nda 2017 yılından bu yana faaliyet gösteren KUŞAKK Kooperatifi, GEKA’nın sağladığı hibe desteği ile kadınlar için kurslar düzenliyor.

Kursları başarıyla tamamlayan Kuşadalı kadınlar üretimlerini kooperatif çatısı altında satma fırsatı buluyor

Kuşadası’nda 2017 yılı Aralık ayında kurulan Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK), faaliyetinin 2. Yılında, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın sağladığı destekle kadınlara yönelik kurslar düzenlemeye başladı. KUŞAKK, kuruluşundan birkaç ay sonra geliştirdiği ‘KUŞAKK’tan Kuşağa Yaratıcı El Sanatları’ Projesi ile Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın ‘2018 yılı Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı’ kapsamında Mart 2018’de hibe desteği sağladı. 

Projenin ilk etabı olarak, kooperatif ortağı kadınlara yönelik el sanatları kursları açıldı. Baskı ve ahşap kalıp, eko-print (kumaş boyama), nakış iğne teknikleri, turistik ve hediyelik eşya yapımı, seramik ve çini boyama alanlarındaki kurslarda, usta öğreticiler tarafından, Türk el sanatlarıyla ürün yapımı öğretildi. Kurslar, en az 16, en fazla 39 eğitim günü olarak gerçekleştirildi. Üretime yönelik kursların ardından, girişimcilik ve kapasite geliştirme ana başlıkları altında üretici kadınlara, iş modeli, temel düzeyde araştırma teknikleri, iş hayatında iletişim, satış, pazarlama, iş organizasyonu eğitimleri, uzmanlarınca verildi. Bu eğitimler 10’ar saat olarak gerçekleştirildi.

KUŞAKK ortağı kadınlar, kurslar sonrasında elde ettikleri becerilerle gerçekleştirdikleri üretimlerde ağırlıklı olarak Kuşadası’nın kuş motiflerini kullanıyorlar. Ana hedef kadınların üretime kazandırılarak, kendi gelirlerini elde etmesi. 

GEKA’NIN SAĞLADIĞI MAKİNELER ÜRETİMİ HIZLANDIRIYOR

KUŞAKK, Güney Ege Kalkınma Ajansı ile yürüttüğü mali destek projesi kapsamında bünyesine sanayi tipi makineler de kattı. Kursları tamamlayan kadınlar, GEKA tarafından sağlanan bu makinelerde dikiş ve nakiş üretimlerini gerçekleştiriyorlar. Bu sayede katma değeri yüksek ürünler elde edildiği gibi, üretim hızı da artırılıyor. Ürün ve tasarım çeşitliliği her geçen gün çoğalıyor. İlk aylarda şal, file, bez çanta olarak başlayan üretim, bugün koleksiyona dönüşen ev tekstili ürünleri, takı, dekoratif ve moda ürünlerle devam ediyor.

KUŞAKK- Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi: Kuşadası Belediyesi’nin öncülüğünde, kadınların üretken bireyler olarak toplumsal yaşama katılmalarını ve el emeklerini değerlendirmek amacıyla, Kuşadası Belediye Meclisi’nin kararıyla 25 Aralık 2017 tarihinde kuruldu. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Şerife Atınç’ın üstlendiği kooperatif, Çalıkuşu Kültür Evi’nde çalışmalarına başladı. Ürettiği ürünleri pazarlama olanağı bulamayan kadınları bir araya getirmeyi, Kuşadası’na has el sanatlarını özgün turistik ve hediyelik eşyalar haline getirmeyi, yöresel yemekleri geliştirmeyi amaçlayan KUŞAKK, üniversitelerle de ortak çalışmalar yürütüyor. GEKA desteği ile faaliyet alanlarının genişletilmesi ve ürünlerin daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor. Kooperatif şu anda Kuşadası Kale içinde kendine ait atölyede 105 ortağı ile çalışmalarını sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.