Kuveyt'teki Grev Petrol Fiyatını 40 Dolar Seviyesinde Tuttu

Kuveyt'teki Grev Petrol Fiyatını 40 Dolar Seviyesinde Tuttu

Petrol üretimini dondurmak amacıyla bir araya gelen üretici ülkelerin anlaşamaması sonucunda dondurulmayan petrol üretimi Kuveyt'te gerçekleşen grevle beraber mecburi olarak ülkede donduruldu.

Petrol üretiminin dondurulması için anlaşmaya çalışan petrol üreticilerinin anlaşamayarak masadan kalkmasının ardından, OPEC'e üye en büyük dördüncü üreticisi Kuveyt'te patlak veren grev ülkede üretimi yarı yarıya düşürdü. Kuveyt'teki gelişmenin ardından petrol fiyatları varil başı 40 dolar seviyesinde kaldı.

Vadeli petrol kontratları New York piyasasında, petrol üretimini dondurma kararı alınması amacıyla petrol üreticilerinin katıldığı Doha'da gerçekleştirilen toplantının ardında yüzde 1.4 gerileme görüldü. Gerilemenin ardından daha fazla değişiklik olmazken, Kuveyt'te pazar günü başlayan grev, ülkenin ürettiği petrolde yüzde 50'den fazla azalmaya neden olarak 1.1 milyon varile gerilemesine neden oldu.

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen toplantıda Suudi Arabistan'ın daha önceden belirttiği, diğer büyük petrol üreticilerinin üretimi dondurmaması halinde üretimi dondurmayacağı kararı nedeniyle, üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varılamadı. Suudi Arabistan petrol üretimini sınırlandırmak üzere başta İran dahil diğer büyük petrol üretici ülkelerinde üretimi kısmasını şart koşmuştu.

Petrol üretiminin tekrar artması için çalışıyorlar

Kuveytli yetkililer Kuwait Petroleum Corp'un ham petrol üretimini yeniden başlatmak ve tam kapasiteye çıkartmak amacıyla uğraştıklarını belirttiler. Diğer ülkelerin petrol üretimine devam etmesi nedeniyle, ülkede yaşanan grev nedeniyle üretime ara verilmesinin büyük bir götürüsü olacağı düşünülüyor.

Avusturalya Sydney merkezli CMC Market baş analisti Ric Spooner, ülkede yaşanan üretim düşüşünün çok büyük ve önemli bir aksama olduğunu belirterek, petrol piyasalarında son aylarda görülen güçlü seyredişin Doha toplantısından kaynaklanmadığını söyledi. Spooner'e göre petrol piyasasındaki güçlü seyrin nedeni, piyasanın orta vadeli temel göstergelerinde görülen iyileşme.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.