Limondan Tam 60 Kat Fazla C Vitamini İçeriyor!

Limondan Tam 60 Kat Fazla C Vitamini İçeriyor!

Bağışıklık sisteminden mide, böbrek sağlığına kadar bir çok faydası olan ve limonun 60 katı kadar C vitamini içeren kuşburnu; aynı zamanda güçlü bir antioksidan olduğu yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır.

Kuşburnunun familyasına bakacak olursak gülgiller familyasına aittir ve 3-4 metre boylarında çalılık bir bitkidir. Bu bitki pembe renkli çiçeklerin açmasıyla yetişir  ve meyve olarak kuşburnu vermektedir. Ayrıca kuşburnu Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Batı Asya’da yetişen genellikle kırmızı ve turuncu renkli olan bir tür bitki olarak da tanımlanabilir. İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır ve sonbaharda olgunlaşmaktadır. Ayrıca C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesi olmuştur. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılmaktadır ve bitkisel çaylar, reçel, jöle,şurup, içecek, turta, ekmek, şarap ve marmelat da yapılarak tüketilmektedir. C vitaminin yanında aynı zamanda kuşburnunda da çeşitli minerallerde bulunmaktadır ve bu nedenle birçok fayda da sağlamaktadır.


Yapılan birçok çalışmanında desteği ile kuşburnunun sağlık açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya koyulmuştur. Kuşburnunun solunum yolu hastalıklarına, vücuttaki iltihaplara, kolesterole ve vücuttaki birçok organa çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu besinin sağlık ve olumlu sonuçları açısından faydalarını 9 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde düzenledik. Ancak kuşburnunun içerisinde bulunan besin değerlerinden sağlanan yararlardan en yüksek derece faydalanabilmek için diğer tüm besinler gibi yeterli miktarda tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması oldukça önemlidir.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir ?
İçerisinde bol miktarda C vitamini olmasında dolayı kuşburnunun faydalarının sayısı da oldukça fazladır. C vitamini özellikle kemik ve kaslar üzerinde etkili olmasından dolayı iskelet yapısına  güç kazandırmaktadır. Genelikle yara ve yanık tedavisinde de kullanılan kuşburnu cilde olan faydasından dolayı da yaygın olarak kullanılan bir besinidir. Yararları sadece bunlara kalmayan kuşburnunu detaylı bir şekilde yazımızın bu bölümünde ele alacağız.

1.Kolesterol
Organik bileşikler ve bazı antioksidan bileşenleri kuşburnunun içerisinde bulunmaktadır ve böylelikle kardiyovasküler sistemi üzerindeki yükü azaltmak ve aynı zamanda ciddi bir felç veya kalp krizi geçirme riskini düşürücü bir özelliğe sahiptir, tüm bunlar sayesinde insan vücudundaki kolesterol miktarını da azaltmaktadır. Suda kaynatılarak suyu içilebilir veya reçeli yapılarak tüketilebilir.

2.Kanser
Kuşburnunun içerisinde karotenoidler, flavonoidler ve çok güçlü antioksidanlar bulunmaktadır ve bu maddeler vücuda zarar verilen bölgelerdeki zararı ortadan kaldırmakta veya vücut içinde bulunan serbest radikalleri etkisiz hale getirmektedir. Serbest radikaller ve antioksidan eksikliği kanser, kalp hastalığı ve erken yaşlanma da dahil olmak üzere ciddi sorunları ortaya çıkarmaktadır. Ancak kuşburnu antioksidan zenginliği sayesinde tüm vücudu sağlıklı tutmayı başarmaktadır.

3.Bağışıklık Sistemi
Kuşburnu etkileyici bir oranda C vitaminini içerisinde bulundurmaktadır ve bu vitamin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en etkili maddedir. C vitamini, beyaz kan hücrelerini uyarmaktadır. Böylelikle astımın önlenmesi ve genel olarak solunum yolu sağlığına kavuşmada büyük bir role sahiptir. Ayrıca soğuk algınlığı ve gribal hastalık dönemlerinde kuşburnu tüketilmesi ile birlikte yüksek derecede C vitaminin vücuda girmesinden dolayı bu hastalıklarda iyileşme meydana gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak kuşburnu bakteri ve enfeksiyonlardan kaynaklanan sorunları giderebilir. Damarlarda kan akışını hızlandırır ve kanı temizler. İdrar akışını hızlandırır, idrar yolu enfeksiyonlarını engellemektedir.

4.Şeker Hastalığı
Kuşburnu kandaki şeker üzerinde de etkili bir besindir ve vücuttaki glikozu ve insülini dengelemektedir. Özellikle şeker hastalıklarına karşı etkisi çok ciddi bir orandadır. Kuşburnu çayı şekerli bir şekilde veya kuşburnu reçel olarak tüketilmediği  sürece şeker hastaları için bir güvenli bir besin olmaktadır ve hatta şeker hastalığının görülme riskini azalttığı da söylenmektedir.

5.Cilt Bakımı
Tüm dünyada insanlar cilt lekelerinden kurtulmak ve daha genç görünmek istemektedir. Bu nedenle kuşburnu etkili bir besindir hatta kozmetik sektöründe kullanılan çeşitli ürünlerin içerisinde de kuşburnuna rastlanmaktadır. Hücrelerin yenilenmesine yardım eden kuşburnu aynı zamanda ciltteki tahrişlerin ortadan kalkmasında da yarım etmektedir. Bu nedenle kuşburnu cilt sağlığı için oldukça etkili bir besindir.  Kırışıklık gibi kusurları da kolay bir şekilde ortadan kaldırabilir, güneş veya hertürlü yanık ve yara izlerinin iyileşmesinde etkili bir görevi vardır. Böylelikle cildin genellikle genç ve daha canlı görünmesini sağlar.

6.İltihaplar
Kuşburnu basında sık sık yer almaya başlaması ile birlikte popülerlik kazanmıştır ve genel olarak çay şeklinde tüketilmektedir. Kuşburnu vücutta biriken ödemin atılmasında ve iltihapların hızla iyileşmesinde ciddi bir yardımcıdır. İçerisindeki etken bileşenleri sayesinde enfeksiyonların iyileşme sürecini kısaltmaktadır.

7.Solunum Yolu
Yapılmış olan birçok bilimsel çalışmaların ispatlanması ile birlikte kuşburnunda bulunan C vitaminin solunum yolu hastalıklarını azalttığı ve çok ağır olmayanları da iyileştiği ortaya çıkarılmıştır. Kuşburnu özellikle çocuklarda kronik öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı sorunlarını giderebilir.

8.Böbrek Sağlığı
Kuşburnunun içerisinde böbrek sağlığını korumaya yardımcı olan çeşitli asitler ve petkin bulunmaktadır. Bu değerli besinler aracılığı ile böbrek hastalıklarının semptomlarını rahatlatmakta ve iyileştirmektedir. Ayrıca kabızlık tedavisi içinde yardımcı olur.

9.Mide Sağlığı
Kuşburnunun içesinde bulunan besinler mide spazmları da dahil olmak üzere mide bozuklukları, mide asit eksikliği bağırsak hastalıkları için bir mide toniği olarak adlandırılabilir, hatta bunlara ek  olarak mide tahriş ve ülser gibi sorunları da önlemektedir. Ayrıca özellikle C vitamini sayesinde ishal, kabızlık, safra kesesi taşı, safra kesesi hastalıkları,  böbrek hastalıkları, sıvı tutma (ödem), gut  ve bacak ağrısı (siyatik), diyabet gibi hastalıklara karşı etkili bir koruyucudur.

Kuşburnunun Aşırı Tüketiminin Zararı Var Mıdır ?
Kuşburnunun sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak bu ürünün sağlık açısından birçok faydasının olmasının yanında ürününün fazla ve yanlış tüketimi gibi durumlardan kaynaklanan bazı zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına göre oldukça azdır. Çünkü genel olarak kuşburnu bir zarar teşkil etmemektedir. Bunlara bakacak olursak eğer ;

Kuşburnu bulantı, kusma, ishal, kabızlık, mide yanması, mide krampları, yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk ve diğerleri gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Hamilelik ve emzirme döneminde güvenli olup olunmadığı bilinmektedir. Ancak doktor kontrolünde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir.
Bazı uzmanlar diyabete olumsuz yönde etkisi olduğunu söylerken bazıları tam tersini savunmaktadırlar.
Çok fazla tüketimi, böbrek taşı riskini arttırabilir.
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde kuşburnunun temel özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol açtığı durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile kuşburnunun besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Kuşburnunun Besin Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100 gr kuşburnu baz alınarak hesaplanmıştır.

Kalori (kcal): 162
Toplam yağ: 0,3 g
Sodyum 4: mg
Potasyum: 429 mg
Karbonhidrat: 38 g
Diyet lifi: 24 g
Şeker: 2,6 g
Protein: 1,6 g
A vitamini: 4.345 IU
C vitamini: 426 mg
Kalsiyum: 169 mg
Demir: 1,1 mg
Piridoksin: 0,1 mg
Magnezyum: 69 mg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.