Macaristan'da Ramazan Bayramı Coşkusu

Macaristan'da Ramazan Bayramı Coşkusu

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Ramazan Bayramı coşkusu ve Covid -19 kısıtlamaları, sosyal mesafe kurallarına uyularak mutlulukla yaşanıyor.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Ramazan Bayramı coşkusu ve mutluluğu Covid -19 kısıtlamaları dahilinde yaşanıyor. Macaristan'da yaşayan farklı milletlerden Müslümanlar seccadeleriyle mescitlere koştu. Başkent Budapeşte'deki ona yakın mescidi Türkler, Macarlar, Araplar, Afganlılar, Boşnaklar ve farklı milletten Müslümanlar adeta hıncahınç doldurdu.

Türklerin yoğun olarak gittiği Ganz mescidinde namaz öncesi TC. Budapeşte Büyükelçiliği Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Koordinatörü ve İmamı Şemsettin Arslan Hoca birlik beraberlik ve Ramazan Bayramı konulu vaaz verdi. Şemseddin Arslan Hoca tüm Müslümanların Ramazan bayramlarını tebrik ettikten sonra bayramda dost akraba ve hastaların ziyaret edilmesi ve küskünlüklerin kalmaması gerektiğini vurguladı. Bu bayram hüzünlüyüz, Kudüs sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın meselesidir. Kudüs ve Mescidi Aksa'nın özgür olduğu günleri Rabbim bizlere nasip etsin, diye dua etti. Müezzinliği ise işadamı Şenel Cavrar yaptı.

Şemseddin Arslan hocayla birlikte, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü YEE Müdürü Yakup Gül, Türk Macar İşadamları Derneği TÜMİŞAD Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Emin Altaç, THY Macaristan Bölge Satış ve Pazarlama Müdürü Semih Kartaloğlu da vatandaşlarla bayramlaştı. 

BUDAPEŞTE'DEN MEMLEKETIMIZE MILLETIMIZE, ÜMMETE Ve FİLİSTİN'İN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN DUALAR VE SELAMLAR GÖNDERIYORUZ

Fahri Konsolos Osman Şahbaz, ''Müslümanların Ramazan Bayramı mübarek olsun. Rabbim Ramazan Bayramın sevincini bereketini ülkemize ve insanlığa yaysın. Kötü salgın hastalıklar afet ve savaşlardan yorgun düşen insanlığa bereketli ve huzurlu güzel günler görmede Bayramın bir müjde olmasını Allah'tan diliyorum. Bu bayram Filistin'de Gazze'de sivillerin, çocukları, kadınların katledilmesinden dolayı hüzünlüyüz. Barışın hakim olması ve salgın hastalığın dünyamızdan gitmesi için nazlı Budin'den dualar ediyoruz. Covid-19 aşılarımızı olduğumuz ve aşı kartlarımız olduğu için nispeten güvende olduğumuzu düşünüyoruz'' dedi.

BUDAPEŞTE'DE ŞEHITLIK DE ZIYARET EDİLDİ

Ayrıca Budapeşte'nin 10. Bölgesindeki Kőbányada 480 Galiçya Türk şehidimizin bulunduğu Kozma utca Újköztemető mezarlığı ziyaret edildi. Burada şehitlere Szentendre'den İşadamı Ali Seçgin ve Murat Kartal Müslümanların ruhlarına Yasin-i Şerif ve dualar okudu. Şehitlerin hemen yanında bulunan Boşnak Arap Arnavut Çinli Türk Afgan Azeri ve Macar Müslümanların defnedildiği Müslüman mezarlığı da ziyaret edilip hep birlikte burada da dualar edildi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916- 1917 yıllarında 15. Türk Kolordusunda şehit düşen askerler Galiçya ve Macaristan'ın farklı bölgelerinde defnedildikten sonra 1926 yılında Budapeşte'deki Újköztemető mezarlığına nakledildi. Bayramlaşmaya katılanlar Türkiye'yi aratmayan Ramazan Bayramı kutlamasının Macaristan'daki Müslümanları birbirlerine daha da yaklaştırdığı ve dayanışmayı artırdığı tespitinde bulundu. Ramazan Bayramı bir günlüğüne de olsa Macaristan'da yaşayan Müslümanları mutlulukla bir araya gelmenin hazzı ile aileleri ve çevrelerindekiler ile de bayramlaşmak üzere evlerine ve işlerine döndüler.

0-704.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum