Macaristan'da uluslararası ekonomi ve işletme kongresi

Macaristan'da uluslararası ekonomi ve işletme kongresi

Macaristan'ın, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine verdiği destek önemlidir

Dunaújvárosi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil András István, Makedonya Vizyon Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesinden rektörler, dekanlar ve öğretim üyelerinin katıldığı konferansın açılışında, Türkiye'den ve farklı ülkelerden, birçok farklı üniversitesinden bilim insanını Türk Macar İşadamları Derneği'nin katkılarıyla ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Dünyada sanal paraların ortaya çıkışı ve bazı ülkelerin ekonomide korumacılığa yönelmesinin küresel ekonomide belirsizliğe neden olduğunu ifade eden András, üç gün sürecek kongrede bu konuların tartışılacağını belirtti. Üniversitemiz ile kongrenin oluşumunda destek olan Türk Macar İşadamları Derneği'ne teşekkür ederim dedi.

Macaristan'ın, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine verdiği destek önemlidir

Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Mınyat'da Macar ve Türk halkları arasındaki geçmişten gelen kültürel yakınlığın yanı sıra iki ülke arasında, AB, NATO ve Avrupa Konseyi gibi birçok uluslararası kurumda yakın iş birliği olduğunu, Macarların Türkiye'de 23 milyon, Türklerin de Macaristan'da 45 milyon Amerikan Doları yatırımı bulunduğunu, iş fırsatlarının ve rekabetin arttığını ve bu konulara dönük akademisyenlerin görüşlerini dinleyeceğiz. Kongremizin gerçekleşmesinde Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz'a çok teşekkür ederiz dedi.

Macaristan'ın, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine verdiği destek önemlidir ve iki ülke arasında yakın geçmişte yüksek seviyeli siyasi ziyaretler yapıldığını belirten Mınyat, konferansın iki ülke arasındaki ilişkilere bilimsel anlamda destek vereceğini umut ettiğini belirtti.

Macaristan yıllık 150 Türk öğrenciye karşılıksız burs vermektedir

Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk-Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz da Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkilerin son dönemde büyük gelişme sağladığını ifade ederek,  Macaristan'ın eğitim, akademik ve bilim alanındaki başarılarına değindi.

Macaristan'dan alınan üniversite diplomaları Türkiye'de YÖK tarafından ve AB kabul ediliyor. 16'sı Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de olmak üzere toplan 28 üniversite ve 44 yüksek okul bulunmaktadır. 14 Macar bilimadamı ve edebiyatçı Nobel ödülü almıştır.

Avrupa'nın merkezinde yer alan Macaristan'dan, 28 AB ülkesine kolaylıkla ulaşmak mümkün ve  lojistik, yatırım anlamında oldukça avantajlı bir durumdadır. Macaristan eğitim alanında güçlü ve mühim geçmişe sahiptir. Macaristan yıllık 150 Türk öğrenciye karşılıksız burs vermektedir. Diliyorum ki, bu kongreden sonra şehirlerimiz ve ticaret sanayi odalarımız da iki ülke arasında ekonomik ve ticari seviyenin artması için işbirliği yaparlar dedi.

5.'sini Slovenya, Kosova veya Karadağ'da yapalım

 Makedonya Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fadiı Hoca ise, 4.sünü Macaristan'da  başarıyla yaptığımız Uluslararası Ekonomi ve İşletme Kongre'mizin 5.'sini Slovenya, Kosova veya Karadağ'da yapmayı öneriyorum. Macaristan'daki bu kongremizin gerçekleşmesine fedakarca destek olan Konsolos Osman Şahbaz'a içtenlikle teşekkür ediyorum. Macaristan'da bir organizasyon yapacaksanız işlerinizin kolay ilerlemesi ve başarıya ulaşması için mutlaka Osman Şahbaz Beyden destek istemelisiniz dedi.

Kongreye Dunaújváros Üniversitesi Rektör habil Prof.dr. András István, Rektör Yardımcısı Prof. dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, DUE Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. dr. Balázs László, Makedonya Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fadiı Hoca, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdülmecit Nuredin,  Prof.Dr. Mensur Nuredin, Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Mehmet Yüce, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Mınyat, Sakarya Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Ahmet Vecdi Can, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesinden ve farklı üniversitelerden akademisyenler ve medya mensupları katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Dunaújváros Üniversitesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi arasında ''kardeş Üniversite'' protokolü imzalandı ve akabinde kampüs gezildikten sonra Budapeşte'ye geçildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.