Mahkumlar virüs kapma endişesiyle bir kez daha cezalandırılıyor

Mahkumlar virüs kapma endişesiyle bir kez daha cezalandırılıyor

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “cezaevlerindeki sıcak su sorununu” Meclis gündemine taşıdı. 

Komisyon bünyesindeki Cezaevleri Alt Komisyonu Üyesi de olan Av. Sevda Erdan Kılıç, konuya ilişkin hazırladığı soru önergesini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu. 
       
CHP Milletvekili Av. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, başta Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olmak üzere birçok cezaevindeki sıcak su sorununun halen devam ettiğini kaydetti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonu’nun 24 Şubat 2020 tarihinde, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ni ziyaret ettiğini ve incelemelerde bulunduğunu anımsatan Av. Sevda Erdan Kılıç, ziyaret sonrasında yapılan açıklamada, “Bunların çözümü noktasında da elimizden geldiği kadar inisiyatif alıp hastaların nakilleri, sıcak su, yemek, görüş saatleri ve diğer sorunlar konusunu da inceliyoruz.” denilerek, “cezaevindeki sıcak su sorununa” dikkat çekildiğini bildirdi. 
       
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, bu incelemenin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen sorunun maalesef aynı şekilde devam ettiğini ve bir kişiye ortalama sadece “5 dakika” sıcak su düştüğünü ifade ederek, cezaevlerinden buna ilişkin şikayet almaya devam ettiklerini ifade etti. Bu sürenin kişisel temizlik, bulaşık ve çamaşır gibi sıcak suya ihtiyaç duyulan en insani gerekleri karşılamak için yeterli olmadığının açık olduğunu belirten Av. Kılıç, “Kırıkkale, İç Anadolu Bölgesi’nde oldukça soğuk bir bölgede yer almaktadır, bu nedenle ısıtma ve sıcak su ayrıca bir önem taşımaktadır.” dedi. 

“Sıcak su vermezseniz hijyeni nasıl sağlayacaklar?” 

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “sıcak su” sorununa ilişkin başka cezaevlerinden de şikayetler aldıklarını kaydetti. Pandemi döneminde temizliğin ne kadar önemli olduğunu, artık 7’den 77’ye bütün vatandaşların bildiğini dile getiren Av. Kılıç, “Pandeminin başladığı günden beri (maske, mesafe, hijyen) diyorsunuz. Diyelim ki cezaevinde maske dağıtıldı, mesafeye de dikkat ettiriyorsunuz.; peki sıcak su vermezseniz, tutuklu ve hükümlüler hijyeni nasıl sağlayacak, banyosunu nasıl yapacak? O insanlar temizliğini tam olarak yapamayıp Covid-19 hastalığına yakalandığı zaman, hayatını kaybettiği zaman bunun sorumlusu kim olacak? Bakanlık olarak bunun sorumluluğunu alıyor musunuz?” ifadesini kullandı.

 Pandemiye karşı vatandaşları uyarmak amacıyla kamu ve özel farketmeksizin birçok kuruma ve yere uyarıcı levhalar asıldığını belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, aynı şekilde cezaevlerinde de koronavirüse karşı alınması gerekenleri içeren uyarıcı levhalar asıldığını bildirdi. 

  CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti: 

   “Bu uyarıcı levhaları astığı için Adalet Bakanlığı’nı tebrik etmek isterdim ama ilanlardaki bir maddeden dolayı tebrik edemiyorum. Nedir bu madde? ‘Elbiselerinizi sıcak suda yıkayınız.’ deniliyor. Bir kişiye 5 dakika sıcak su düşen bir yerde bunu nasıl yapabilirsiniz? Cezaevlerinde bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri dahi yeteri kadar alamayan mahkumların, bünyeleri virüse karşı zayıf olduğu gibi hijyenlerini sağlayacak maddelere ve sıcak suya da erişememektedirler. Virüse karşı alınması gereken en önemli önlemlerden biri hijyen olmasına rağmen, mahkumlara ancak 5 dakikalık sıcak su hakkı verilmektedir. 5 dakika sıcak su ile kendi temizliğini mi yapsın, yoksa çamaşırlarını mı yıkasın? Hijyen ürünlerine de zar zor ulaşan mahkumlar cezaevlerinde virüsü kapma endişesiyle adeta bir kez daha cezalandırılıyorlar. O 5 dakikada bütün bunların hepsini yapabilen varsa beri gelsin! Cezaevlerindeki mahkumlar temizlik yapamadığı için Covid-19 hastalığına yakalanıp hayatını kaybettiği zaman mı 5 dakikalık sıcak su süresini uzatacaksınız?”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.