Mahmut Eskiyörük: Köylümüz kendi ölümünü hazırlıyor

Mahmut Eskiyörük: Köylümüz kendi ölümünü hazırlıyor

Tire Süt Kooperatifi eski Başkanı Mahmut Eskiyörük, süt fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyinin aldığı karara tepki gösterdi.

ASYA YAŞARİKİZ/ MEDYA EGE- Tire Süt Kooperatifi eski Başkanı Mahmut Eskiyörük, yaptığı açıklama ile Ulusal Süt Konseyi'nin aldığı karara tepki gösterdi. Süt fiyatlarının 7,5 TL'de kalmasını bir 'oyun' olarak nitelendiren Eskiyörük, küçük üreticinin çok zorda olduğuna dikkat çekti.

mahmut-eskiyoruk.jpg

"AK SÜTÜN KARA GÜNÜ"

Eskiyörük "Ak sütün kara günü" başlığı ile yayınladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; Süt fiyatlarının bugünkü koşullarda 10 tl olması gerekirken 7,5 tl de bırakılması bir politikadır. Düşük süt fiyatı ile yerli üretim bitirilmek isteniyor. Bu bir proje. Bu bir oyundur. Bu köylümüzün tasfiye edilerek tarım ve hayvancılığı sadece dev şirketlerin yapması planıdır. Büyük ölçek sevdası ile küçük üreticilere bir sorun olarak bakılıyor. Kapitalist sistem gereği izlenen yol, tıpkı terziler yerine konfeksiyonların oluşması, tıpkı bakkalların yerine süpermarketlerin oluşması gibi… Köylümüzün yok edilerek, tarım ve hayvancılığı yakın gelecekte önce yerli şirketlerin, daha sonra da çok uluslu şirketlerin eline geçme olasılığı beni korkutuyor. Bir yandan üretici çaresizlikten ineklerini kestiriyor, bir taraftan da gemiler dolusu ithal düve geliyor. İthalat şirketleri ve yabancı çiftçiler zengin olurken, kendi üreticimiz çaresizlikten üretimi bırakıyor. Ne gariptir ki, köylümüz kandırılarak bilmeden kendisini yok etmek isteyen zihniyetin pesinden koşuyor. Adeta kendi ölümünü kendisi hazırlıyor. Türkiye Anadolu’nun yapısına uygun olmayan kapitalist anlayıştan vazgeçmeli, yolumuz kooperatifleşme olmalıdır. Köylümüz yakınmak yerine, aklını başına toplayıp oyunlara kanmamalı ve birliktelik ile kendilerine sahip çıkmalıdır. Yoksa vahşi kapitalizmin pençesinde birer birer yok olup gidecekler. 30 yıldır verdiğim milli mücadele ile köylümüzü yaşatacak bir model yarattım. Tire Süt Kooperatifi modeli Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli seçildi ancak bunu kendi ülkeme kabul ettiremedim. Ülkem ve köylümüz adına çok üzgünüm."

1638213759429-su.jpg

NE OLMUŞTU?

Ulusal Süt Konseyi (USK) 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatının çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 7,50 lira geçecek şekilde belirlenmesine, soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde üreticiye ayrıca ödenmesine oy çokluğu ile karar verdi. USK'nın kararı sonrası çiğ süt üreticileri karara tepki göstermiş, 1.5 olması gereken süt/yem paritesinin 0.9'a kadar gerilediği bir ortamda, söz konusu fiyatların anaç hayvanların kesimine yol açacağını belirtmişlerdi. Süt üreticilerinin talebi, en az 9.5 TL çiğ süt tavsiye fiyatı ve 1 TL de prim desteği yönündeydi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.