Makam büyük, kafa küçük

Makam büyük, kafa küçük

“Egepostası ile Gündem” programında CHP’nin Bornova’daki delege seçimleri konuşuldu.

Radyo Egepostası’nda “Egepostası ile Gündem” programında CHP’nin Bornova’daki delege seçimleri konuşuldu. Usta kalemler Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Umutoğulları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “Nevzat Kavalar’ı başka bir yerde görmek istemiyorum” dediğini öne sürdü

Bornova’daki delege seçimlerini masaya yatıran gazeteciler Mithat Umutoğlulları ve Adem Nakçı, CHP’nin içinde bulunduğu sürece ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Nakçı programda “CHP’li yöneticiler hedefsiz. CHP ya bir yol bulacak ya da bir yol açacak” dedi. Umutoğlulları ise Bornova’da İlçe Başkanı Nevzat Kavalar’ın Kocaoğlu tarafından desteklenmeyeceğini belirterek Kocaoğlu’nun “Nevzat’ı başka bir yerde görmek istemiyorum” dediğini iddia etti.

Radyo Egepostası’nda “Egepostası ile Gündem” programını sunan Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı’nın programı hararetli tartışmalara sahne oldu. Programın satır başlarıysa şöyle:

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır’la ilgili “Belediye başkanlığı istiyor” iddialarını değerlendiren Umutoğulları ve Nakçı, çarpıcı iddialarda bulundu.

A.N: Bornova’da genel sekreterin kızını işe aldırdı. Kızının vasfını tartışmıyoruz, çok başarılı bir isim de olabilir ama etik değil.

M.U: Politika üretmen gerekirken delege seçimlerinde kafalar küçüldü. Benim çocuğum orada işe girer mi diye bakıyorlar. Siz iktidara aday bir partisiniz.  Siz bir genel sekretersiniz, seni atayan partinin ikinci adamısın. Belirleyici sensin. Sağlam dursan belki de sen atayacaksın belediye başkanını. Orada çocuğum işe girsin hesabı var.

A.N: Makam büyük ama kafa küçük kızını gönderip işe girsin demeyeceksin. Benden izinsiz de gitti demeyeceksin.

Burada Olgun Atila hamleyi sağlam yapmış. Birileri gaza getirmiş kızı almaz demişler Atila’nın ekibi kontra atak yapmış. Bornovalılar bunlarla siyaset yapmakta kararsız. Ekipler köşede nabız yokluyor. Bundan yola çıkarak mahalleleri alınca ittifaka girecekler. Başkanlar değil ittifaklar kapışacak.

M.U: Aziz Kocaoğlu önceki seçimlerde bir oyum var Nevzat’a olayına kadar belediye başkanı siyasete bulaşmayan bir ağabey pozisyonundaydı. İhaleyi Alaattin Yüksel’e yıkıyorlardı. Kötü adam oydu. İl kongresinde ortaya çıktı. 21 belediye başkanını arkasına aldı 5 oyla seçim kazandı. Aziz Kocaoğlu örgüt açısından tartışılmaya başlandı. Belediye başkanlığına insanlığına dürüstlüğüne sonuna kadar kefil olurum ama Alaattin Bey’in il başkanı olduğu son kongreyle birlikte Aziz Kocaoğlu’nun siyasi tavrı da tartışılmaya başlandı. Partililiği tartışılmaya başlandı. “Vatandaşlar soruyorlar bizim kaç tane büyükşehir belediyesinde CHP’li bürokratımız var, neden partizanlık yapmıyor, neden farklı siyasi düşünceleri entegre ediyor?” diyorlar. Bornova delegasyon ve il kongresi seçiminde tarafsız olacağını düşünmek bu kentte büyük bir handikap. Seçimlere karışacak dibine de kadar da müdahale edecek.

A.N: Sındır da edemeyecek, cesareti ve gücü yok. Bornova’da güçlü örgütlenmiş bir genel sekreter yok. Neden Sındır’ı ana akım medyada görmüyoruz. Neden partinin ikinci adamı genel politikayla ilgilenmiyor? İzmir’den ayrılmıyor ki! Siyasette şeyh uçmaz mürit uçurur derer. Gürsel Tekin’in yanında Barış Yarkadaş vardı. Ekibi vardı. Basından gelmekteydi. Bana Kamil Okyay Sındır’ın ekibini söyle. Genel olarak kim var? Başkasıyla siyaset yapıyor. Basın ekibinden çok güçlü kaç kişi var, kime nazı geçecek? Milletvekili Sındır’la Genel Sekreter arasında fark olmalı. Ankara İstanbul İzmir’de basın ayağın olmazsa bir şey yapamazsın.Takılırsın bir yere.

Delege yapısı kamplarını kuracak herkes ekip savaşı yapacak. Şu an tek görünen kişi Nevzat Kavalar adaylığa devam edecek mi etmeyecek mi? Buna bakmak lazım. İl başkanlığı adayından sora kendi delegasyonundan oy almamasıyla büyük bir sorun yaşadı.

M.U: Kendi ilçesinde yüzde 70 üzerinde oy alamadı. Kavalar’ın Aziz Bey’in kendine çok yakın birine Nevzat Kavalar’ı hiçbir yerde istemiyorum dediğini biliyorum. Bu nedenle Bornova’dan sonra ilde oluşacak bir yapıda olacağını düşünmüyorum. Olgun Atila’nın da tavrı önemli. Zaman zaman başkana aktif siyasette görünmüyorsun ben yapıyorum deyip kızıyor. Parti içinde varlığı tartışılır. Parti içinde belirleyici bir rolü var mı? Belki de vardır ama Aziz Bey’in gölgesinde kalıyor maalesef. Aziz Bey’in siyaset  yapma isteği Atila dönemine denk geldi. Bu da handikap. Önümüzdeki delege seçimlerinde Atilla ve Kocaoğlu birlikte hareket eder. Onun dışında başka ihtimal yok. Seni başkan koltuğuna oturtmuş kişinin karşısında siyaset yapamazsın. Dışarıda insanı örgütlüyor. Ama CHP içinden bahsediyoruz. Sokakta iletişim var ama partiden ve parti siyasetinden bahsediyoruz

 A.N : Olgun Atila’nın sokakta karşılığı var ama partide yok. Parti örgütlenmesinde Aziz Kocaoğlu arkasında kaldığı için yok. Belediye başkanlarından rica ediyorum yanındaki adam kimse üstüne alsın. Şakşakçılarından kendine yer etmek isteyenlerin ağzından gelmesinler bize. Herkesin hakkını veriyoruz. Örgütte yok çünkü Aziz Kocaoğlu var. Sındır da bir şeyler yapmak istiyor ama yapamıyor. Orada sadece Sırrı Aydoğan seviliyordu. Başkan Kocaoğlu “Sırrı” abi diyordu.

M.U: Örgüte çalışıp sokağı unutan başkanlar da var. Aziz Kocaoğlu ile Olgun Atila arasında sıkı ilişkiler var.

A.N: İki taraf da samimiler. Aziz Kocaoğlu Olgun Atila’nın çocukluğunu biliyor. Bornovalılık kavramı var. Bornova’da iki kişi siyaseti bilmiyor. Okan Karlıdağ ve Nevzat Kavalar. Nevzat Kavalar, il başkanlığı kongresi sürecinde siyaseti bilmediğini gösterdi. Kendi listesinden fire verdi. Okan Karlıdağ ise ikinci bölge koordinatörü olarak yanlış işler ve ilişkiler içinde.

M.U: Okan Karlıdağ aslında Enver Dündar’ın aday olduğu kongrede Aziz Bey’in karşısındaydı. İl başkanlığında ise koordinatör olmasından sonra Kocaoğlu ile Akpınar’ı karşı karşıya getirdi. Bunun nedeni ise Akpınar’ın Karlıdağ’a o koltuğa oturttuğunu düşünmesinden dolayıdır.

M.U: Bornova Belediye Başkanının kurultay varken Göztepe maçına gelip fotoğraf vermesini doğru bulmuyorum. CHP adalet mitingi şu an CHP’nin tarihte yaptığı kendi penceresinde en anlamlı çalışmasıydı. Bugün Türkiye’de de Kılıçdaroğlu bu yürüyüşle, siyasi gündeme yön veriyorsa, iktidar da Kılıçdaroğlu ve CHP’nin iddiasını küçültmek için çabalıyorsa, CHP doğru yolda demektir. Genel Başkan konu atıyor AK parti onu işliyor. Güzel bir yol yakaladı. Adalet Kurultayı’nda CHP’li belediyeler sorumluluğu aldı. Bu hareket siyasi tarihe not düşecek bir hareket. 20 yıl sonra bunu göreceğiz. Bir siyasetçi çıktı Ankara’dan İstanbul’a yürüdü. Adalet Yürüyüşü ve yaptığı miting ile Türkiye rekoru kırdı.

Başka hiçbir Genel Başkan bunu yapmadı. İlk defa kavgasız konuşuyorlar. İlk defa panel yapıyorlar. Abdüllatif Şener geldi, konuştu. Uç bir örnek. AK Parti’de kurucu ama orada geldi konuştu. Getiremezsiniz ama Adalet Kurultayı getirdi. Böyle kritik noktada belediye başkanının Göztepe maçında olmasını doğru bulmuyorum. Gelen şikayeti aktarmak önemli. İnsanlar çadırda yatarken bir belediye başkanının futbol müsabakasında fotoğraf paylaşmamasını anlamlı bulmuyorum.

A.N: Bornova’da kaç tane Göztepeli var. Konak’ta AK Parti adayı kimdi? Göztepe Kulüp Başkanı İskender Tuğsuz. AK Parti tarihinde en kötü oyunu aldı. Karşıyaka’da Karşıyakaspor Kulübü’nün başkanlığını yapan Cenk Karace AK Parti adayı oldu, aldığı sonuç fiyasko.

M.U: Çıta yükseldi, İzmir örgütü iktidarı istiyor. Adalet Yürüyüşü’ne katılan belediye başkanlarına bak, Adalet Kurultayı’na İzmirli yerel yönetimlerin katkısı çok. Burada Aziz Kocaoğlu elini taşın altına koydu. Herkes orada. Demek ki en tepedeki güçlü adamın ayakları yere basıyor. Başkan model olmalı. Recep Tayyip Erdoğan İstanbul belediye başkanıydı. 15 yıldır bu ülkeyi yönetiyor. Biz hala Aziz Kocaoğlu şunu seçecek mi diye konuşuyoruz. Meral Akşener parti kurarsa İzmir’deki varlığı tartışılır. Akşener’in partisi 300 bin üzerinde oy alır. İzmir seçmeni gidecek yer arıyor. AK Parti’den bıktı. CHP’nin şımarıklığından da bıktı.

A.N: İsim vermeden bir şey söylemek İstiyorum. 5 belediye başkanın hazırda beklediğini biliyorum. Meral Akşener’den teklif bekliyor. Siyasetle ilgili herkes biliyor, malumun ilanını yapmak istemiyorum. Giderken de 5 bin oy alabilir. Kaybedilen İlçelere bakın, AK Parti’yi yazan kişiler ne diyor; ‘AK Parti kazanmadı, CHP kaybetti.’  Bornova siyaset tabanı partililiği sorgulanmayacak bir yer. Delege ağalığı da yaşanmıyor. Üniversite kenti orası. Siyaset üst tabandan, koltuktan değil fikir üreterek yapılıyor. İzmir’e yön veren siyasetçilerin çoğu Bornovalı.

A.N: Mahir Polat YDK üyeliği ile kendini bitirmeye çalışıyor. Ben YDK üyesi oldum havası var. Bornovalı Mahir Polat ikinci bölgeden belediye başkanlığı düşünüyor. Ben sormak istiyorum, Karabağlar seçiminde ne işi var? Neden Karabağlar’ı bir ulusal gazete üzerinden dizayn etmeye çalışıyor?

M.U: Aziz Bey’le beraber mi çalışıyor?

A.N: Partinin alt kısmı genel iktidar istiyor. En ölü CHP 22 belediye aldı. Tavanla taban aynı düşünmüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.