Makat çatlağının sebebi buymuş!

Makat çatlağının sebebi buymuş!

Makat çatlağı tuvalete gitmeyi kabus haline getiren oldukça sancılı ve rahatsız edici bir durumdur. Tıpta anal fülsür olarak bilinen bu rahatsızlık, halk arasında makat çatlağı olarak biliniyor.

Çoğu zaman doktora gitmekten çekinildiği için makat çatlağı, tam bir işkence haline dönüşebiliyor. Oldukça sancılı ve zor geçen makat çatlağı nedir, nasıl tedavi edilir diye merak ediyorsanız tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz…

Makat çatlağı nedir?

Makatta çatlak meydana gelmesi dünyada en sık görülen hastalıklar arasında neredeyse ilk sıralarda yer alır. Makatta çatlak,  daha çok ıkınma ve kabızlığın oluşması sonucunda makat bölgesinde meydana gelen yırtılmalardır.  Anüs çatlağı olarak da geçen makat çatlağı,  genellikle kanama, kaşıntı ve ağrı gibi sebeplerle kendini gösterir. Makat çatlağı genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bunun en önemli nedeni kadınlarda kadınların gebelik dönemlerinde düzensiz dışkılama hareketleridir.

Makatta çatlak meydana gelmesinin belli başlı sebepleri bulunmaktadır. Makatta çatlak durup dururken ve kendi başına meydana gelmez.

İşte makatta çatlak meydana gelmesinin nedenleri…

Katı gıdalarla beslenme 

Sürekli katı gıdalarla beslenmek, lifli gıdalardan tüketmemek kabızlık sorununa neden olur. Dolayısıyla sürekli kabızlık ve ıkınma beraberinde makat çatlağını da meydana getirmektedir.

Yoğun ishal 

Sürekli kabızlık

Lösemi hastalığı 

Bağışıklık sisteminin zayıflaması 

Makat çatlağı için bitkisel yöntem

Makat çatlağının makat temizliğiyle bir ilgisi var mıdır?

Makat çatlağı veya anal fissür gelişmesinde, kişisel hijyen, taharetlenme veya makat bölgesi temizliğinin bir ilgisi olmadığı bilinmektedir.

Makatta çatlak meydana gelmeye başladığında belirli başlı belirtiler meydana gelir. Bu belirtileri önceden bilmeli, ve gerekli önemleri almalısınız. 

İşte makatta çatlak belirtileri…

Makat bölgesinde ağrı kanama şişme ve hemoroid rahatsızlığına benzeyen belirtilerle kendini göstermektedir.  Hastalar genellikle tuvalette makat bölgelerini cam parçasıyla çiziyorlarmış gibi hissettiğini söylerler. 

Not: doktora gitmekten çekinildiğinde veya büyük tuvalet ihtiyacı ertelendiğinde makatta oluşan çatlaklar, daha fazla derinleşerek daha sancılı bir süreci başlatabilirler.

Makatta meydana gelen çatlağı evde doğal yollarla da tedavi edebilirsiniz.

 İşte makata iyi gelen doğal tedavi yöntemleri…

Sıcak suyun içerisine oturmak 

Günde en az 20 dk sıcak suyun içerisine oturmak makattaki çatlağında meydana gelen hasarı kısa sürede tedavi etmektedir.  Özellikle büyük tuvaletten sonra sıcak suyun içerisine oturmak, kasları rahatlatır ve kısa süre içerisinde kan dolaşımının hızlanmasını önleyerek makat bölgesinde yara oluşumunu engeller.

Kabızlıktan kurtulun

Kabızlıktan kurtulmak için gün içerisinde bol su tüketin, lifli, gıdalarla beslenin, probiyotik içeren yoğurdu bol bol tüketin. Böylelikle kabızlık sorununu çok fazla yaşamazsınız. 

Kremler 

Anestezik kremler , makat çatlağının iyileşmesini sağlamaz, ancak ağrıyı dindirir. Özellikle büyük tuvaletten önce uygulandıklarında ihtiyacın rahatça giderilmesini sağlayacaktır. Xlocaine, lidokain, tetrakain ve pramoksin gibi örnekleri vardır.

Makat çatlaklarında ameliyat nasıl olmalıdır?

Eğer doğal yöntemlerle azalmayan ve geçmeyen ağrılarınız varsa cerrahi müdahaleuygulanması gerekecektir. Cerrahi müdahele ile makat çatlaklarının çok büyük ihitimalle iyileşme şansı bulunmaktadır. 
Makat çatlağında iki tip ameliyat yöntemi mevcuttur. 

Makat çatlaklarında ameliyat …

Lateral sfinkterotomi: Bu ameliyatta anüsteki büzücü kasta ufak bir kesi açılarak anal kanalda oluşan gerginlik azaltılır. Çoğu kişi 2-4 hafta içerisinde tamamen iyileşir.

Kaydırma flep tekniği: Anal kanaldaki basıncın normal olduğu, kronik anal fissürler için kullanılır. Komşu bölgelerden alınan dokularla makatta çatlak kapatılır. Bu şekilde kan dolaşımı daha kaliteli hale getirilir ve anal fissürün tekrar etmesinin önüne geçilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.