Mardin Gezi Rehberi

Mardin Gezi Rehberi

Dicle ve Fırat Nehirleri arasında bulunan Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en çok merak edilen şehirlerinden biri durumundadır.

Kendine has mimarisi ve farklı dinlere ev sahipliği yapmış tarihi ile Mardin, her yıl binlerce turistin akınına uğrar. Suriye ile de sınır komşusu olan şehir, aynı zamanda Türkiye'nin de 26. büyük şehridir.

İpek Yolu üzerinde bulunan Mardin, il merkezi de dâhil olmak üzere 10 ilçeye sahiptir. Şehrin tarihinin 3000 yıl öncesine dayandığı düşünülmektedir. Artuklu Üniversitesi tarafından yapılan arkeolojik kazılarda şehrin tarihi ile ilgili bulguların Paleolitik Çağ'a ait olduğu görülmektedir. Ayrıca kentin farklı bölgelerinde Demir ve Tunç Çağı'na ait bulgular vardır. MÖ 2000'li yıllarda Asur hâkimiyetinde bulunan şehir, sonrasında Urartu, Hitit ve Med egemenliğine girmiştir. Hz. Ali'nin halifeliği döneminde fethedilen Mardin, İslam Devleti sınırlarına katılmıştır. 1517 yılında yapılan Çaldıran Savaşı sonrasında ise Osmanlı Devleti himayesine girmiştir.

Mardin Nereler Gezilmeli?

Mardin, farklı dinlerin ve kültürlerin birleşme noktasıdır. Bu nedenle Mardin gezilecek yerler planlamasında kilise, cami ve manastırlara yoğunlaşmanız gerekir. Siz de iyi bir planlama ile şehirdeki tüm tarihi ve kültürel varlıkları ziyaret edebilirsiniz. Mardin gezinize, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin Kalesi'ni gezmekle başlayabilirsiniz.

Günümüzde, halen Süryaniler tarafından kullanılan Deyrulzafaran Manastırı, görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biridir. Bunun yanında gezinizi Zinciriye Medresesi, Kasımiye Medresesi ve Ulu Cami ziyareti ile devam ettirebilirsiniz.

dosya-1649420757-mardin-gezi-rehberi.jpeg

Mardin Nereleri Gezelim?

Kısa bir yemek ya da çay molasından sonra gezinize Kırklar Kilisesi, Meryemana Patrikhanesi, Deyrulumur Manastırı ile devam edebilirsiniz. Mardin gezinize aynı zamanda tarihe mini bir yolculuk da yapmış olacaksınız.

Müze ve Antik Kentlere meraklı birisi iseniz Mardin Müzesi ve Sabancı Kent Müzesi, mutlaka gezmeniz gereken yerler arasındadır. Bunun yanında Dara Antik Kenti'ni de ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Gezi esnasında geçtiğiniz güzergahlarda göreceğiniz geleneksel Mardin evleri de dikkatinizi çekecektir.

Mardin'e Hangi Aylarda Gidilir?

Mardin gezinizi planlarken bölgenin iklim ve mevsim özelliklerini dikkate almanızda fayda vardır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Mardin, karasal ve Akdeniz iklimi özelliklerini gösterir. Şehrin kuzeyinde bulunan yüksek dağlar, şehrin iklimini doğrudan etkilemektedir. Kış döneminde yüksek basınç etkisinde kalan şehirde kış dönemi sert ve karlı geçmektedir. Buna rağmen kış döneminde sıcaklığın 0'ın altına düştüğü gün sayısı 60'ı geçmez. Mardin'de yaz ayları ise oldukça sıcak ve kurak geçer. Yılın yaklaşık 100 günü sıcaklık 30 derecenin üzerindedir.

Kış döneminin soğuk ve zorlu şartları, yaz döneminin ise bunaltıcı sıcakları göz önünde bulundurulduğunda Mardin gezinizi İlkbahar ya da Sonbahar dönemine planlamanız çok daha uygun olacaktır.

Mardin'in En Güzel Yeri Neresi?

Mardin'in her bir metrekaresinin çok özel ve güzel olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle medreseler ve medreselerin hikâyesinden etkileneceğinizden emin olabilirsiniz. Bunun yanında Mardin'in dar sokaklarında bulunan geleneksel evler, dikkatinizi çekecek ve hatıra fotoğrafı çektirmek isteyeceğiniz yerlerden biridir.

Mardin'in il merkezinde son derece özel yapıtlar bulunduğu gibi ilçelerinde de birçok gezilecek yer bulunmaktadır. Özellikle Midyat, Mardin'e gittiğinizde gezip görmeniz gereken merkezler arasındadır.

Mardin'in En Meşhur Yemeği Nedir?

Güneydoğu Anadolu'nun diğer merkezlerinde olduğu gibi Mardin'de mutfağı ile ünlü olan bir şehirdir. Burada bulunduğunuz süre içerisinde meşhur kaburga dolmasını mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz. Kuzu eti ile hazırlanan yemeğin içinde pirinç, soğan ve kuş üzümü bulunmaktadır. İçinde bulunan malzemelerin yanı sıra söz konusu yemek, sunumu ile de ön plana çıkmaktadır.

Mardin’e Ulaşım

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Mardin'e geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken merkezlerden biri de Midyat'tır. Otobüs ile ulaşımın çok pratik olduğu Mardin ve ilçesi Midyat için otobüs biletinizi NeredenNereye.com alabilirsiniz. Midyat veya Mardin otobüs bileti için otobüs firmaları arasından sizin için en uygun fiyat, sefer saati ve güzergahı seçerek otobüs biletinizi dakikalar içerisinde hızla ve güvenle satın alabilirsiniz. Mardin gezisinde, ulaşım kolaylıkları ile tüm aktivitelerin çok daha verimli ve anlamlı olduğunu görebilirsiniz.

Keyifli yolculuklar…

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.