Marmara Bölgesi’nden 1,6 milyar dolar!

Marmara Bölgesi’nden 1,6 milyar dolar!

179 ülkeye 2019’un ilk 10 ayında Türk mobilya sektörü yaklaşık 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 1,6 milyar dolarlık kısmı ise Marmara Bölgesi’ne ait.  

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, gerçekleşen mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 64’ünün Marmara Bölgesi’nden karşılandığını söyledi. Kilogram başı birim fiyatta da Türkiye ortalamasının üstüne çıktıklarını ve 3,12 dolardan ihracatı gerçekleştirdiklerini dile getiren Güleç, hedeflerinin kilogram başı birim fiyatını 7 dolara çıkarmak olduğunu ifade etti. 

Marmara’dan dünyaya oturma grupları gidiyor

Marmara Bölgesi’nin mobilya ihracatı içindeki payının yüzde 64 olduğunu aktaran Güleç, “2019 yılının ilk 10 ayında sektörümüzde gerçekleşen ihracatın yaklaşık yüzde 64’ü Marmara Bölgesi’nde gerçekleşmiş olup geçen yıla oranla yüzde 8,16’lık bir artış ile ekim ayını tamamlamış bulunmaktayız. Geçen sene bölgemizden gerçekleştirdiğimiz 1,5 milyar dolarlık ihracatı bu sene 123 milyon dolar daha arttırarak 1,6 milyar dolara çıkardık” dedi. Güleç, tüm Türkiye için mobilya ihracatında yılsonu hedefin 4 milyar dolar olduğunu da sözlerine ekledi. Marmara Bölgesi’nden ihracatın gerçekleştirildiği ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren Güleç, “ABD, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Libya, İsrail, Katar, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri Marmara Bölgesi olarak en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer almakta. Yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar, çocuk karyolaları ve beşikler, oturmaya mahsus mobilyalar en çok ihraç edilen ürün gruplarını oluşturmaktadır” dedi. 

“Hedefimiz; mobilyada kilogram başına ihracat değerini 7 dolara ulaştırmak”

Mobilyada kilogram başı ortalama fiyatın 2,74 dolar olduğunu da sözlerine ekleyen Güleç, Marmara Bölgesi’nin bu alanda da ipi göğüslediğini söyledi. Güleç, “2019’un ilk 1o ayında kilogram başına ihracat rakamı 2,74 dolar olarak gerçekleşti. Marmara Bölgesi olarak katma değeri yüksek ürünler üretme iddiamızla geçen sene de bu sene de Türkiye ortalamasının üzerinde rakamlar elde ettiğimizi söylesek yanılmayız. Ekim sonu itibariyle de kilogram başı fiyatımız 3,12 seviyesinde seyretti.  Tabii bizim burada hedefimiz; mobilyada kilogram başına ihracat değerini 7 dolara ulaştırmak. Bunun için yenilik, inovasyon ve tasarıma odaklanarak katma değerimizi artırabiliriz. Aslında son 10 yıldır Türk mobilyası, dünyaya konsept ürünler satmaya başladı. Dolayısıyla burada temel konu, teknolojiyi üretime entegre etmek. Bu bakış açısına sahip ülkeler,  sektörde öne geçiyor. Bugün dünyanın 13. en çok ihracat yapan ülkesiyiz. Hedefimiz 2023’te 10 milyar dolara erişmek. İlk 10 ülke arasına girmek. Bütün bu hedefler tasarıma yatırım, AR-GE’ye yatırımdan geçiyor” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.