MASAK'tan kripto para piyasası rehberi

MASAK'tan kripto para piyasası rehberi

MASAK, kripto para piyasası için bir rehber hazırladı. Rehbere göre hizmet sağlayıcılara 4 milyon liraya kadar para cezası uygulanabilecek.

Kripto para piyasasına yönelik geçtiğimiz hafta bir düzenleme gerçekleştirilmişti. Düzenlemeye göre kripto varlık hizmet sağlayıcıları Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yükümlüsü haline getirmişti. Buna ilişkin MASAK tarafından bir rehber yayınladı.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşterinin tanınması, bilgi ve belge verme, devamlı bilgi verme, muhafaza ve ibraz hükümlülüğü yer almış oldu.

10 GÜN İÇİNDE MASAK'A BİLDİRİLECEK

Rehbere göre özellikle şüpheli işlemler durumunda şüphenin oluştuğu andan itibaren 10 gün içinde ya da o anda MASAK Başkanlığı'na bildirilecek. Bildirim sürecinde, işlemin niteliği veya müşteri profiliyle ilgili daha ayrıntılı araştırma yapılması gerekebilir.

sahte-binance-tr-hesabi-500-bin-dolarlik-bitcoin-caldi-2-001.jpg

4 MİLYON LİRAYA KADAR PARA CEZASI

Rehberde yer alan bir diğer detay ise uygulanacak para cezaları. Yükümlülükleri yeni getirmeyen hizmet sağlayıcılarına kripto varlıklarda 4 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

5549 sayılı Kanunun 14’üncü maddesine göre; “yükümlülerin şüpheli işlem bildiriminde bulunulduğunu, yükümlülük denetimi ile görevlendirilen denetim elemanları ve yargılama sırasında mahkemeler dışında hiç kimseye açıklayamayacakları” şeklindeki yükümlülüğün ihlali ile bilgi ve belge verme ve muhafaza ve ibraz yükümlülüklerinin ihlali halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.