Mazot zamlanınca çiftçi, nostalji yaptı

Mazot zamlanınca çiftçi, nostalji yaptı

Mazota gelen üst üste zamlar Torbalı çiftçisinin belini büktü.

Dağkızılca’da tarlasını atla süren 66 yaşındaki Kuddusi Kozan, “Mazot pahalı benim de tarlam ufak, ben börülce ektiğim için atın açtığı karık daha uygun. O yüzden tarlamı atla sürüyorum” dedi

Mazot fiyatları 2017 yılından itibaren sürekli tırmanışta. Zamların ardı arkasına gelmesi de Torbalı çiftçisinin belini büktü. Masrafı her geçen yıl daha da artan ve elde ettiği karı günden güne düşen çiftçi, çareyi mazot ile çalışan traktörlerden uzak durmakta buldu. Dağkızılca Mahallesi’nde kalan son 2 at ile küçük tarlası olan çiftçiler, tarlalarını eski usulle işlemeye başladı. 66 yaşındaki Kuddusi Kozan, “Mazot zaten pahalı. Masraflar çoğalmasın diye biz de elimizde kalan atlarımızla atalarımız gibi tarlalarımızı sürmeye başladık. Benim tarlam ufak olduğu için atla karık açıp sürebiliyorum. Boşuna mazot yakmaya gerek yok” dedi.

“BÖRÜLCE KARIĞI EN GÜZEL AT İLE AÇILIR”

At ile açılan karığın avantajlarından bahseden Kozan, “Ben bu yıl tarlama börülce ekeceğim. Börülce tohumlarının atılacak olduğu karıkların fazla derin olmaması gerekiyor. Bunun için at pulluğu en uygunu. Karığı fazla derin açmıyoruz. İçine börülceyi ektikten sonra da karığın diğer yüzünden bir kez daha pullukla geçip tohumları kapatıyoruz. Bu 3-4 dönümlük yer benim yalnızca bir günümü alır. Sonra damla sulamasını takıp tohumun can suyunu veriyoruz. Bu arada hiç mazot harcamamış oluyoruz” şeklinde konuştu.

“GENÇLİĞİMİZDE ÖĞRENDİK”

Eski yıllarda traktörün yaygın olmadığı dönemlerde hayvanlarla tarla sürerek öğrendiklerinin bugün faydası olduğunu belirten Kuddusi Kozan, “Gençliğimizde traktörler fazla yaygın değildi. Her yerde traktör bulmak kolay olmuyordu. Babalarımız, dedelerimiz tarlalarını hayvanlarla sürerlerdi. Biz de gençliğimizde hayvanlarla tarla sürmeyi onlardan öğrendik. Şimdi de faydasını görüyoruz” diyerek cümlelerini noktaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.