Meclis’te OHAL görüşmeleri devam ediyor: ‘Bu talebin mantıklı izahı yoktur’

Meclis’te OHAL görüşmeleri devam ediyor: ‘Bu talebin mantıklı izahı yoktur’

Cumhurbaşkanı kararıyla 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Meclis onayına sunulan OHAL ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşmeler devam ediyor.

MEDYA EGE - Merkez üssü Maraş Pazarcık olan ve 10 kenti etkileyen depremin ardından Cumhurbaşkanı kararıyla 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Meclis onayına sunulan OHAL ile ilgili Genel Kurul’da görüşmeler başladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Genel Kurul'da Şentop, Türk milletinin, birlik, beraberlik, vakar ve dayanışmada dünyada eşi benzerinin olmadığına işaret etti.

Şentop'un ardından ilk konuşmayı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklama yaptı. Depremin büyüklüğü ve etki alanına dair bilgilendirme yapan Oktay çalışmalardaki son durumu da anlattı. Oktay OHAL ilanını da “Olağanüstü durumlar olağanüstü tedbirlerin alınmasını gerektirir” diyerek savundu.

Okyay'ın ardından sözü partilerin grup başkanvekilleri aldı.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, OHAL kararının arkasında olduklarını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç ise OHAL kararına gerek olmadığını vurguladı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu konuşmasına Cumhuriyet tarihinin en büyük afetlerinden birinin yaşandığını belirterek başladı. Dervişoğlu, OHAL sebebinin izah edilmesi gerektiğini vurguladı konuşmasında.

Dervişoğlu sözlerinde, "Burada olay TSK'nın bölgede görevlendirilmesi ise, bu yetki Cumhurbaşkanı'nda mevcuttur. İstediği şekilde sevk ve idare yetkisi vardır. İktidar partisi mensuplarına soruyoruz, Cumhurbaşkanı'nda bulunmayan hangi yetki verilmek istenmektedir? Olağanüstü hale ihtiyaç yoktu. Olağanüstü hal sadece hak ve özgürlüklerin askıya alınmasına imkan veren bir düzenleme olarak sunulmaktadır. Olağanüstü hal, afetle mücadeledeki yetersizliğin tartışılmasının önüne geçilmesi dışında neye yarayacaktır? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçirilirken söylediklerinizi hatırlayın. Kararların hızlı bir şekilde alınmasını sağlayacağız demiştiniz. İktidar şu an hangi yetkiden yoksundur ki kendisini yeni yetkilerle donatmak istemektedir? Bu talebin tutarlı ve mantıklı izahı yoktur." açıklamalarına yer verdi.

OHAL ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verilecek tek yetkilerin Anayasanın 104. maddesi ve 27. maddesi olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, bu yetkiler ile kişilerin hak ve hürriyetlerinin sınırlanacağını ve belediyelere ait olan karar alma ve uygulama yetkilerinin Valiliklere geçirileceğinin altını çizdi.

Dervişoğlu konuşmasını, "Yeni kayyum modellerinin oluşturulmasına seyirci kalmayacağız. Tek derdimiz, afet bölgesindeki insanlara yardımcı olmaktır. İktidar, OHAL'e gerek kalmaksızın insani çalışmalar yürütülebilmelidir. Biz bu karara hayır diyeceğiz" açıklamaları ile sonlandırdı.

Cumhuriyet Halk Partisi ilk sözü alan Anayasa Komisyonu Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, OHAL kararına hayır diyeceklerini belirtti. Yine parti adına ikinci konuşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı, Anayasa Komisyonu Üyesi ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de OHAL kararına gerek olmadığının altını çizdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.