Meme Estetiği Ameliyatı ile Sağlıklı Bir Görünüme Kavuşmak Mümkün

Meme Estetiği Ameliyatı ile Sağlıklı Bir Görünüme Kavuşmak Mümkün

Özel Sağlık Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Polat, meme kanseri veya şüphesi nedeniyle memesi alınan kadınları tamamlayıcı tedavilerle yeni bir görünüme kavuşturduklarını söyledi.

Eskiden meme kanseri tedavisinin vücut için daha zorlayıcı nitelikte olduğunu ve hastanın fonksiyonlarını zayıflattığını belirten Op. Dr. Ömer Polat, yeni gelişen tedavi yöntemleri ve teknolojiler ile sadece kanser tedavisi değil hastanın sosyal ve psikolojik olarak ameliyat öncesi haline en yakın duruma getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Memenin kadınlarda fonksiyonel, fiziksel ve psikolojik olarak önemli bir organ olduğunu vurgulayan Op. Dr. Polat, “Meme kanseri ameliyatlarında zamanla Plastik cerrahinin onarımları daha önemli bir yer edinmeye başladı. Yani kişinin memesiz yaşama gibi bir zorunluluğu kalmadı. Meme kadın benliğini tamamlayan önemli bir organ. Memenin alınması ile oluşan travma her kıyafet giyiş veya banyo yapışta kendini hatırlatıyor. Bu organın onarımı hem ruhsal hem de fonksiyonel anlamda tamamlayıcı bir tedavi. Buradan şu anlaşılmasın herkes meme onarımı yaptıracak diye bir kural yok. Onarım işlemleri için temel gereksinim kişinin motivasyonudur.

Kanser tanısı konulduktan sonra temel amaç bu hastalıktan kurtulmak. Bu yönde multidisipliner bir yaklaşımımız var. Genel cerrahi, onkoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji, radyoloji, nükleer tıp,plastik cerrahi hatta fizik tedavi bu hastaların tedavisinde birlikte çalışıyor.

Meme kanseri hastaları öncelikli olarak genel cerrahi hekimine başvuruyor. Genel cerrahi hekiminin bu konudaki görevi hastaya onarım seçeneği sunmak. Plastik cerrahlar olarak bizim görevimizse hastayı onarım süreci konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirmek. Ben bu bilgilendirmeyi yaparken hastaya nasıl bir süreçle karşılaştığını detaylı bir sunumla içerisinde öncesi ve sonrası fotoğraflarla somut bir şekilde ortaya koyuyorum” diye konuştu.

EŞ ZAMANLI VEYA GECİKMİŞ ONARIM

Kanser tedavisi sürecinde meme onarımının mastektomi ameliyatı ile eş zamanlı veya sonrasında yapılabileceğini dile getiren Op. Dr. Ömer Polat, “Onarımın zamanlaması konusu tedavi sürecindeki hekimler ve hastanın ortak görüşü ile şekilleniyor. Kimi hasta daha henüz kanser durumunu sindirememişken onarım sürecini düşünmek istemiyor. Kimi hastaysa bütüncül tedavi yaklaşımını daha iyi anlıyor ve çoğu zaman da ameliyattan çıktığında iyi ki onarım yoluna girmişim diyor. Hangi yolu seçerse seçsin bütün meme kanseri hastalarına sunabileceğimiz tedavi seçenekleri var” ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Polat, şunları söyledi: “Meme onarımlarını sadece meme kanseri nedeniyle yapmıyoruz. Bazı hastalarda kanser oluşma riski de yüksek oluyor. Meme, kansere karşı önlem olarak alınıyor. Koruyucu mastektomi konsepti özellikle Angelina Jolie’nin geçirdiği ameliyat sonrası popüler oldu. Hasta memesi alındıktan sonra kendi memesine oldukça benzer bir meme şekli elde edebileceğini öğrenince kanser riskini azaltmak için bu fikre daha sıcak bakıyor”

PROTEZLE VEYA HASTANIN KENDİ DOKUSUYLA UYGULAMA YAPILIYOR

Gelişen teknoloji ve tekniklerle birlikte plastik cerrahinin daha başarılı ve sorunsuz ameliyatlar sunduğunu belirten Op. Dr. Ömer Polat, meme oluştururken, protez veya hastanın kendi vücut dokusunu kullandıklarını söyledi.

Op. Dr. Polat, şu bilgileri verdi: “Kullanılacak yöntemi seçerken kişinin tedavi süreci, vücut yapısı, cerrahın becerileri ve imkanları belirleyici oluyor. Öz doku ile yapılan onarımlarda karın, sırt, bacak, popo gibi bölgelerden deri, yağlı doku ve kas alınıyor. Bu yöntemlerle yapılan onarımlar daha meşakkatli işlemler olsa da normal memeye daha benzer hissiyat nedeniyle avantaj sağlıyor. Gelişen teknolojilerle protezle meme onarımını daha çok hastada daha sorunsuz olarak gerçekleştirebiliyoruz. Protezlerle meme onarımları hem daha pratik hem de hastayı daha az travmatize eden cerrahiler. Bu konuda en sık sorulan soru konulan protez kanser yapar mı? Şu an ki bilgilerimizle meme protezlerinin meme kanseri yapıcı bir etkisi olmadığından eminiz.

Meme onarımı talep eden hastaların bu işlemin belli bir süreç gerektirdiğini bilmesi gerekiyor. Doktor ve hasta birlikte kabaca bir yıllık bir yola çıkıyor. Tedavide çeşitli aşamalar bulunuyor. Genellikle temeli oluşturan bir ameliyat sonrası simetri sağlamak, formu güzelleştirmek, estetik anatomik noktaları oluşturmak için birkaç küçük ameliyat ile süreç tamamlanıyor. Tedavi sonucunda hastamızı en iyi meme formuna kavuşturmak için çalışıyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.