Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ Etkinliği

Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ Etkinliği

İzmir Ticaret Borsası’nda düzenlenen ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ programında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, meme kanserinin kadınlarda görülen kanser tipleri arasında en başta yer alıyor dedi.

Mehmet ÖZDOĞRU

Türkiye’de de her yıl ekim ayının ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kabul edilmesi dolayısıyla İzmir Ticaret Borsası’nda etkinlik düzenlendi. Yapılan etkinlik kapsamında Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Şubesi’nden uzmanların katılımıyla Borsa Meclis Üyeleri ve eşleriyle birlikte İTB’nin koordinatörlüğünü yürüttüğü TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri için meme kanserinin erken teşhisi, korunma ve tedavi yöntemleri gibi konularda İTB Meclis Salonunda bilgilendirme eğitimi yapıldı.

Meme kanseri farkındalık ayı bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada 1891 yılından bu yana İTB olarak tarımsal üretim ve ticaretin yanı sıra, insanın refahı ve mutluluğu için sorumluluk üstlenmeyi asli görevleri kabul ettiklerini anlatan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesi kapsamında gerek sosyal medyada gerekse borsada çeşitli farkındalık çalışmaları yürüttüklerini söyledi.  İTB olarak, her yıl ekim ayında, Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında konunun önem ve hassasiyetine dikkatleri çekmek üzere çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Kestelli, meme kanserinin kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer aldığını ifade etti.

Hayatları boyunca her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalanma riski taşıdığını aktaran Başkan Kestelli, “Bu sizlere basit bir istatistik gibi gelmesin lütfen. Çünkü meme kanserine yakalanan o sekiz kadından biri de bendim. Her şey bundan tam yedi yıl önce başladı. 2011 yılı başında benim için hayata dair pek çok soru ve cevabın değiştiği bir kırılma yaşadım. Meme kanseri olduğumu öğrendim. O günden sonra yakınımdakiler başta olmak üzere, insanların hayatına iyilik dokunuşları yapmanın değeri daha da arttı benim için. Hayalimde hep çocuklara dokunan bir sosyal sorumluluk projesi yapmak vardı. Tedavim sırasında oğlum Ege'nin hepimizden daha heyecanlı, daha sorumlu tavrı, aslında annelere verilen desteğin çocukların yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini gösterdi bana. Bu süreçte, her sekiz kadından biri risk altındayken özellikle yoksul bölgelerde meme kanseri taramasının yok denecek kadar az yapıldığını; bu hizmeti kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının da oldukça sınırlı olduğunu öğrendim. 'Annem Kanseri Yendi Projesi' fikri, bu şekilde ortaya çıktı. Gezici bir mamografi aracı dizayn ettirip bu aracı kanser taraması için kullanma ideali büyük destek buldu" diye konuştu.

Mobil tarama aracının şimdiye kadar Ankara, Bingöl, Bolu, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla ve Nevşehir'de yaklaşık 20 bin kanser taraması gerçekleştirdiğini söyleyen Kestelli, yapılan taramalar neticesinde 200'den fazla kadının teşhis merkezlerine yönlendirildiğini kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.