Merkel'den Yunanistan'ı yıkan Türkiye açıklaması

Merkel'den Yunanistan'ı yıkan Türkiye açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 19 Ocak Pazar günü yapılacak Libya Konferansına Yunanistan'ı davet etmedi.

Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkes ile ilgili çok sayıda görüşme gerçekleştirilmiş ve taslak bir metin hazırlanmıştı. Ateşkes metnini Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı (UMH) Fayiz es Sarrac imzalarken, Rus Dışişleri, darbeci Hafter'in mutabakatı imzalamayarak ülkeden ayrıldığı açıklamıştı.

Ancak saatler sonra Rusya Savunma Bakanlığı yeni bir açıklama yayımlamış ve Hafter'in 2 gün daha süre istediğini belirtmişti. Rusların açıklamasında günler geçmesine rağmen Hafter kalıcı ateşkes metnine imza atmadı.

Libya ile ilgili kritik tarih ise 19 Ocak Pazar yani yarın... Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılacak konferans, Libya'da çatışan tarafları bir araya getirecek. Çok sayıda ülkenin davetli olduğu toplantıya UMH katılacağını açıklamıştı.

Öte yandan Miçotakis, konferansta, Ankara ile Trablus hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın feshedilmemesi halinde, Berlin'den çıkacak her tür çözümü veto edeceklerini söyledi ve bu anlaşmanın hukuksuz olduğunu iddia ederek iptal edilmesini istedi.

Miçotakis bu şartını/isteğini Almanya Başbakanı Angela Merkel'e de iletti. İkilinin telefon görüşmesini aktaran Yunan basını, Alman Şansölyesi'nin Miçotakis'e, Libya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın gündeme gelmeyeceğini, konferansta sadece ateşkesin ele alınacağını söylediğini yazdı.

KONFERANSA ÇOK SAYIDA ÜLKE DAVETLİ! YUNANİSTAN YOK

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 19 Ocak Pazar günü yapılacak Libya Konferansı için devlet ve hükümet başkanları seviyesinde davette bulunmuştu. Konferansa Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı, BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in de davet edildiği belirtilmişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.