Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı!

Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı!

Merkez Bankası politika faizi ile GLP faizini eşitledi. Merkez Bankası uzun süredir bankalara haftalık repo faizi üzerinden değil Geç Likidite Penceresi üzerinden borç veriyordu.

Bankadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verilmiştir.

Bu doğrultuda;

• Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır. Bu oran, mevcut fonlama faizine (% 16,50) eşitlenecektir.

• Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecektir.

Yeni operasyonel çerçevenin uygulanmasına 1 Haziran 2018 tarihinde başlanacaktır.

Teknik ayrıntılar ayrıca duyurulacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

POLİTİKA FAİZİ NEDİR?
 

Politika faizi; bir hafta vadesi olan repo ihale faiz oranı ve politika faizi TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) tarafından belirleniyor. TCMB, bankaların repo taleplerini bu politika faizi üzerinden belirlenmektedir. Bankalar, TCMB ‘dan para alarak ellerinde bulunan tahvil ve bonoları teminat olarak verir ve repo yapıyorlar. Bankalar bu sayede kendilerine fon yaparlar.

GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ NEDİR?
 

Geç Likidite Penceresi (GLP), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) son borç veren makam olarak, gün sonu ödeme sistemlerinde oluşabilecek sorunların önüne geçmek amacıyla bankalara verdiği limitsiz vadeli TL borçlanma imkanı ve aynı koşullarda TL borç verme imkanı Gecelik ve geçici bir uygulama.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.