Merkez Bankası'nın Yeni Başkanı Bugün İlk Kez Kurula Katılacak

Merkez Bankası'nın Yeni Başkanı Bugün İlk Kez Kurula Katılacak

Merkez Bankası'na başkan olarak atanan Murat Çetinkaya bugün ilk defa Kurul'a başkan olarak katılacak. Uzmanlar kuruldan faiz indirimi çıkacağı beklentisindeler.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya, başkanlığa gelmesinin ardından bugün ilk kez Kurul'a katılacak. Çetinkaya yönetiminde toplanacak kuruldan faiz indirimi beklenirken, piyasalar Kurul'un faiz indirimi kararı almasını bekliyor.

En son geçen ayın 24'ünde toplanan kurul, Erdem Başçı yönetiminde 13 ayın ardından ilk defa faiz indirimi kararı almıştı. Başçı'nın başkanlığını üstlendiği kurul koridorun üst bandını 0,25 oranında düşürmüştü. İç ve dış etkenler için faiz indirimi yapılabilecek şartlar sağlanınca ekonomi uzmanları, Murat Çetinkaya'nın bugün katılacağı ilk kurul toplantısında faiz indirimi yapmasını beklentisine girdiler.

merkez-bankasi

Yeni başkan başa geldiği dönem itibariyle şanslı

Yeni Merkez Bankası başkanının rahat bir dönemde başa gelmiş olması büyük bir avantaj olarak görülüyor. Avrupa Merkez Bankası tarafından yarın düzenlenecek, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) tarafından ise 26 Nisan'da düzenlenecek toplantılarda, piyasalara olumsuz şekilde yön verecek bir karar alınması beklenilmiyor. Aynı zamanda enflasyonda gözlenen düşüşün, gelişmekte olan ülkelerin önünü açması ve küresel şartlar Merkez Bankası'na daha önceden başlanan faiz indirimlerinin arkasını getirebilmesine Çetinkaya'nın göreve ilk geldiği zamanda da izin veriyor.

Piyasaların 0.5 oranında faiz indirimi fiyatladığı da göz önünde bulundurularak dün 9.31 oranına gerileyen 10 yıllık gösterge faizde haftalık 0,75 oranında düşüş gerçekleşmiş oldu İki yıllık gösterge faiz de yüzde 9,22 oranına düştü.

Uzmanlar, faiz indirimi durumunda TL varlıkların ilk tepkisinin nötr ya da yatay olabileceği beklentisi içerisindeler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.