Meslek Birliklerine Dokunma!

Meslek Birliklerine Dokunma!

Türk Diş Hekimleri Birliği ve Diş Hekimleri Odaları basın açıklaması yaptı.

Meslek örgütlerinin seçim usullerinin yeniden belirleneceği, düzenlemenin en kısa sürede Meclis’e getirileceğinin açıklamasının ardından 37 bini aşkın Diş Hekimini temsil eden Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), 37 Diş Hekimleri Odası’nın imzasının bulunduğu basın açıklaması yaptı. 

İzmir Diş Hekimleri Odası’nın da imzası bulunan açıklamada TDB ve Odaların Anayasanın 135. Maddesi ile anayasal güvence altına alınmış olduğu, Birliğin ve Odaların Kanunumuzla ilgili katılımımızın olmadığı her değişiklik girişimine karşı olacağı vurgulandı.

Bizde İzmir Diş Hekimleri Odası Olarak birliğimiz ve odalarımızın yaptığı açıklamaya tümüyle imzamızı atıyor ve Demokrasinin Temel Güvencesi Meslek Birliklerine Dokunma! Diyoruz.

İşte o basın açıklaması;

"Demokrasinin Temel Güvencesi Meslek Birliklerine Dokunma!

TDB ve Odalarımız  Anayasanın 135. Maddesi  ile anayasal güvence altına alınmış, 3224 sayılı  Kanunda yazılı esaslar uyarınca; Diş Hekimliği mesleğine mensup olanların, müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, bu mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve hastaları ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Kuruluş misyonumuzda ve Anayasamızda tanımlanan görev ve sorumluluklarımızın gereği olarak Birliğimiz kurulduğu günden beri mesleğimizin, meslektaşlarımızın bilimsel, hukuksal ve sosyal alanlardaki çıkarlarının korunmasını, halkımızın koruyucu ağız diş sağlığının geliştirilmesini önceleyen çalışmalar yapmaktadır.

Ülkece Covid-19 salgını ile mücadeleye odaklanmışken Meslek Birlikleri Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmasına yönelik bir taslağın TBMM’nin gündemine getirileceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Öncelikle bilinmesini isteriz ki; Birliğimizin kuruluş kanunumuzda değişiklik yapılması konusunda bir talebi yoktur.

Birliğimiz ve Odalarımız Kanunumuzla ilgili katılımımızın olmadığı her değişiklik  girişimine karşı olacaktır. Anayasa’nın 135. Maddesi ile kamu kurumu niteliğinde kurulmuş Meslek Birliğimizin görevlerini yerine getirebilmesi için kamusal yetkilerinin korunması zorunludur ve bu zorunluluk demokrasinin güvencesidir.

Kamu Kurumu niteliğindeki Meslek Birliğimizin ve Odalarımızın bilimsel,  yasal ve halk sağlığını önceleyen kamusal görevlerini yerine getirmesi ancak bir baskı görmeden, özerk yapılarının korunması ile mümkündür.  Bu nedenle Anayasamız kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerini yasama, yürütme ve yargı dışında, siyasi baskılardan koruyan özerk kurumlar olarak yapılandırmıştır.

Yasa değişikliğinin Birliğimizin mesleki denetim ve gelişim süreci dışına çıkarılmasıyla, halkın ağız diş sağlığına ulaşımı da kuralsız ve kontrolsüz bir şekilde piyasa koşullarına terk edilecektir.  Ayrıca bu girişim demokrasimize ve meslek alanlarımızdaki dinamik süreçlere darbe vuracak, sonuçta kaybeden meslektaşlarımız ve nitelikli sağlık hakkına ulaşımı engellenen halkımız olacaktır.

35 yıllık geçmişe ve birikime sahip, 37 bini aşkın Diş Hekimi ile Türk Diş Hekimleri Birliği ve 37 Diş Hekimleri Odası, Anayasayla tanımlanan haklarından ödün vermeyecek ve antidemokratik uygulamalara karşı duracaktır.

Saygılarımızla kamuoyuna duyururuz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.