Mesut Barzani: ABD planı bir kelimeyle çöktü!

Mesut Barzani: ABD planı bir kelimeyle çöktü!

IKBY eski lideri, referandumun ertelenmesi talebini Washington'ın 'destek' sözü vermemesi üzerine kabul etmediklerini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) eski lideri Mesut Barzani, CNN televizyonunun ünlü muhabiri Christiane Amanpour'a bir ay içinde ikinci kez röportaj verdi.


25 Eylül'deki bağımsızlık referandumundan önce ABD ve müttefiklerinin getirdiği planın detaylarını anlatan Barzani, Washington'la neden anlaşamadıklarını açıkladı.

Referandumu erteleme karşılığında gelecekteki bir oylama için ABD'den 'destek' garantisi istediklerini belirten Barzani, söz konusu şartın görüşmeleri tıkadığını aktardı.

Barzani, "Referandumu iki-üç yıl erteleyin. Bunu yaparsanız referandum sonuçlarına saygı duyarız’ dediler. Biz de, 'saygı' yerine 'destek' ifadesini yazarsanız erteleriz dedik. Fakat 'destek' demediler ve bize destek sözü vermediler. Bu nedenle ikna olmadık ve ertelemenin daha fazla zarar vereceğine kanaat getirdik" ifadesini kullandı.

Tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından Kerkük dahil tartışmalı bölgeleri 24 saatte kaybeden Barzani, yaşanan hezimetle görevinden istifa etmişti.

Kürt lider, ABD'nin Irak ordusuna verdiği silahlarla peşmergeye saldırılmasından büyük hayal kırılığı duyduğunu da röportajda söyledi.

Türkiye ve İran'nın başını çektiği bölge ülkelerinin referanduma karşı çıkmasını değerlendiren Barzani'nin yorumu, bu ülkeleri ikna etmek için sonsuza dek bekleyemeyecekleri şeklinde oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.