Metrpolit Bartholomeos denize attığı haç ile İzmir’in sularını kutsadı

Metrpolit Bartholomeos denize attığı haç ile İzmir’in sularını kutsadı

Ortodoks hemşehrilerimiz yeni yıl çöreği kesti, Hz. İsa’nın vaftizini kutladı

Ortodoks inanışına göre; Nuh Tufanı’nda tanrının dünyadaki günahları su ile yok etmesi gibi, Vaftizci Yahya tarafından Batı Şeria’daki Ürdün Nehri'nde, hiçbir günahı olmamasına rağmen, örnek olması açısından kendi ısrarı üzerine İsa Peygamber’in vaftiz edilişi her yıl 6 Ocak'ta kutlanır. Bu kapsamda gerçekleştirilen Fota Yortusu ritüelleri, kozmopolit yapısıyla yüz yıllardır üç sami dinden insanların da yaşadığı, kültürlerin beşiği İzmir’de çok uzun yılların ardından 2016 yılından itibaren çeşitli etkinliklerle tekrar gerçekleştirilmeye başlandı. Katolik inanışında su serperek yağmurlama şeklinde gerçekleştirilen, Ortodoks ve Protestanlarda ise suya batarak günahlardan arınmanın yolu olan vaftizin aslında akan bir suda, ırmakta olması gerekirken, günümüzde 6 Ocak kutlamaları sembolik olarak İstanbul’da Boğaziçi’nde, İzmir’de ise Kordon’da yani denizde yapılıyor.

YENİ YIL ÇÖREĞİ KUTLAMASI, KİLİSEDE AYİN VE DENİZDEN HAÇ ÇIKARMA

İzmir’deki kutlamalar bu yıl 5 Ocak Cumartesi akşamı Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği tarafından yeni yıl nedeniyle düzenlenen geleneksel ‘Yeni Yıl Çöreği’ (Vasilopita) etkinliği ile başladı. 6 Ocak Pazar günü Basmane'deki Aziz Voukolos Kilisesi'nde yapılan dini ayin sonrasında ise Gündoğdu Meydanı’nda yenilenmiş Yunan Konsolosluğu önünde güvenlik önlemleri altında İzmir Metropoliti Bartholomeos yönetiminde ‘Denize Haç Atma Töreni’ ile son buldu. Suların kutsanmasının simgesi olarak bir tahta haç Metropolit Bartholomeos tarafından dualarla denize atıldı. Cemaat gençleri denize atlayarak bu hacı çıkarmak için birbirleriyle yarıştılar. İstanköy (Kos) adasından Travel Way Acentası adına grup başkanı Mazlum Payzanoğlu önderliğinde gelen 34 kişilik gruptan Maria Gramatikou da denize atılan haçı çıkarmak için denize atlayan yedi erkeğin arasındaki tek kadındı. Tören; barış dilekleri ve güzel temennilerle sona erdi. Sakız Adası Politis Gazetesi’nden de Dimtiris Mioteris iki gün boyunca İzmir’deki etkinlikleri takip etti. 

EGE’NİN İKİ YAKASI BİR ARAYA GELDİ

Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde 5 Ocak akşamı saat 19:00’da başlayan ve iki saat süren 'Yeni Yıl Çöreği' etkinliğine İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, İzmir Rum Ortodoks Cemaati ve aynı zamanda İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği Başkanı Yorgo Teodoridis, İzmir Yunanistan Başkonsolosu Argyro Papoulia, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Türk-Yunan İşadamları Derneği Başkanı Nikola Hacudi, Sakız Belediyesi eski Başkan Yardımcısı İsidoros Amentas, Sakız Belediyesi Turizm Sorumlusu Rena Damigou, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Yönetim Kurulu Üyesi Sakızlı Doç. Dr. Kostas Trompoukis, Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent ve Tarih Birimi çalışanlarından ve aynı zamanda İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkan Yardımcısı Teodora Hacudi, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Yönetim Kurulu Üyesi Dino Haralambidi,  Yunanistan anakara Atina, Selanik, Naousa’dan adalar Sakız, Kos ve Midilli’den gelen konuklar ile İzmir’de yaşayan Ortodoks Rumlar katıldı. 

BULUNDUĞUMUZ BU TOPRAKLARDA DOSTLUK VE BARIŞ İÇİNDE YAŞAYALIM

Gecede ilk olarak Sakız Adası’ndan gelen ‘Chios Faros Varvasiou’ grubunun halk dansları gösterisi ilgiyle izlendi, seyirciler oyunlara ve söylenen halk şarkılarına alkışlarla eşlik ettiler. Gösterinin ardından bir konuşma yapan İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği ve aynı zamanda İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodorodis, “Sayın Metropolit Hazretlerimiz yine derneğimizi ve yaptığımız çalışmalardan ötürü bizleri onurlandırdılar ve bizi tebrik ettiler. Ayrıca bizim buradaki etkinliklerimize destek veren Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’ya, tüm resmi makamlara ve özellikle Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a teşekkür ediyorum. Bizim gerek kültürel, gerekse dini ibadetimizi rahatça ve kolaylıkla yapabilmemiz için verdikleri tüm destekler için teşekkür ediyorum. Yeni yılımızı tekrar kutlarken ülkemize, bulunduğumuz bu topraklarda barışın her zaman olduğu gibi yer etmesini diliyorum. Birlik, dostluk, barış ve bereket içinde yaşamamızı diliyorum” diye konuştu.

YENİ YIL TANRININ BİR HEDİYESİDİR

Bu konuşmanın ardından İzmir Metropoliti Samaras ‘Yeni Yıl Çöreği’ni kesmesi için sahneye davet edildi. Metropolit Samaras ilk dilimi İsa Mesih ve Aziz Vasilos adına, ikinci dilimi Ekümenik Patrik Bartholomeos’a, üçüncü dilimi İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği’ne, dördüncü dilimi Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a, beşinci dilimi Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’ya atfen kesti. İzmir Metropoliti Samaras bu ritüelinin ardından davetlilere hitaben şöyle konuştu: 

“Tanrıya bunu biz bahşettiği için tekrar teşekkür ediyoruz. Biz Ortodoks Hıristiyanları için yeni bir yıla giriş, Tanrı’nın bir hediyesi olarak kabul ediliyor. Bu vesileyle de derneğimize ve Ortodoks  cemaatimize, katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Yunanistan Başkonsolosluğu’muza da her zaman yardımcı olduğu için, Konak Belediyesi’ne ve özellikle de Konak Belediye Başkanı Pekdaş’a da tüm ihtiyaçlarımıza her zaman destek verdikleri için, bu gece burada yaptığımız bu etkinlik ve tüm bu alanları bize tahsis ettiği için, tüm bu süreçte bize yaptıkları katkıları için tekrar teşekkür ediyorum. Ve Tanrı’dan herkese sağlık ve mutluluk bahşetmesini diliyorum. Hepinize kutlu yıllar olsun.” 

2019 BARIŞ VE DOSTLUKLA DOLU DOLU GEÇSİN

Daha sonra çörekleri verilmek üzere sahneye Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş davet edildi, birer konuşma yapmaları istendi. Başkonsolos Papoulia, “2108’i bitirdiğimiz ve 2019’un başlangıcında olduğumuz bu dönemde hepimiz için barış ve dostluk dolu bir yıl olmasını diliyorum. Bizler için gerçekten çok özel günler. Buradaki etkinliklerimize gelen ve destekleyen Küçük Asya Derneklerini burada görmek, bizler için ayrıca mutluluk veren bir olay. Yarın özel bir günü kutlayacağız ve haç atma törenini gerçekleştireceğiz. Öncelikle bu izni bize veren yerel makamlara ve gerçekleştirmemiz için destekleyenlere de teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bizim için bu yılın başka bir anlamı daha var. Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu’nun restore edilen binasında geçen sene sonlarında faaliyetlerimize başladık ve restorasyondan sonra ilk defa bu tören gerçekleşeceği için bizler için büyük bir anlam taşıyor. 2019 yılının iki ülke arasında barış ve dostluk dolu geçmesini dilerken, ilişkilerimizin de her anlamda gelişmesi için olanakların sağlanmasını diliyorum” dedi.

BU BAYRAMIN BURADA KUTLANIYOR OLMASI BİZİM İÇİN DE BÜYÜK ZENGİNLİK

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, “Mutlu yıllar dilerek söze başlamak istiyorum” diyerek şöyle konuştu:
“2019 yılı bereketi hiç eksilmesin. Dostluğumuz daim olsun, birlik-dostluk ve barış içinde, bu toprakların yarattığı zenginlikleri yaşayarak bir yılı daha devam ettirelim. Böyle geçsin bir yılımız. Teofani bayramınızı da kutluyorum. Bu bayramın burada kutlanıyor olması bizim için de büyük bir zenginlik.”

AZİZ KOCAOĞLU KUTLAMA MESAJI GÖNDERDİ

Son olarak Teodora Hacudi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kendilerini onurlandırdığını ve bir mesaj yolladığını ifade ederek mesajı okudu:

“5 Ocak 2019 Cumartesi günü düzenleyeceğiniz geleneksel Vasilopita - Yeni Yıl Çöreği etkinliğinize çok arzu etmeme rağmen programımın yoğunluğu nedeniyle katılamayacağımı üzülerek bildirir, nazik davetiniz için teşekkür ederim. Etkinliğinizin arzu ettiğiniz gibi geçmesi dileklerimle tüm konuklara şahsınızda sevgi ve selamlarımı sunarım.”
Bu konuşmaların ardından davetliler bir alt katta hazırlanan ikram salonuna davet edildi. Yeni yıl çöreği ve çeşitli ikramlar sunuldu.

METROPOLİT BARTHOLOMEOS DÜNYAYA BARIŞIN GELMESİ İÇİN DUA ETTİ

6 Ocak Pazar günü Aziz Voukolos Kilisesi’ndeki sabah ayininden sonra etkinliğe katılanların ikinci buluşma yeri, Gündoğdu Meydanı oldu. Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu yeni binasının karşı tarafında, yağışsız ama serin bir havada gerçekleştirilen geleneksel törende önce dualar okundu. Dualardan sonra İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras elindeki haçı denize attı. Rum cemaatinden biri kadın sekiz kişi soğuk suya aldırış etmeden atladıkları denizde, haçı kapma yarışı yaptı. Sudan çıkarılan haç Metropolit Samaras'a teslim edildi ve cemaat üyeleri tarafından tek tek öpülerek kutsadı. İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, burada yaptığı konuşmada, “Ben yine basının huzurunda da bir iyi niyet dileğinde bulunmak istiyorum. Denize tam haç atma esnasında bütün mülteciler için de dua ettim. Son yıllarda Ege Denizi'nde hayatını kaybedenler için dua ettim. Tanrı'ya bütün dünyaya barışın gelmesi için dua ettim ki böylelikle ne mültecilik, ne sığınma, ne savaşlar ve ne de buna bağlı ölümler olsun. Tanrı'dan ülkemizi ve dünyadaki tüm insanları kutsamasını diliyorum. Hepinize iyi yıllar” dedi.

FETHİ SEKİN VE KAHRAMAN ŞEHİTLERİMİZ İÇİN DE DUA ETTİK

Gündoğdu Meydanı’ndaki tören sonrasında gazetecilere bir açıklamada bulunan İzmir Ortodoks Cemaati ve İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği Başkanı Yorgo Teodoridis, dünyadaki tüm Ortodoksların 6 Ocak tarihinde Hazreti İsa'nın vaftiz edilişini kutladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bu kapsamda sabah Aziz Voukolos Kilisesi’nde ayinimizi gerçekleştirdik. Sonrasında ‘Haç Atma Töreni’ için hep birlikte buradaydık. 2016 yılından bu yana İzmir’de denize haç atma törenini yaşıyoruz. Bu tören bizler için çok önemli, Anadolu'nun kadim kültürü olan biz Rumlar, kardeşçe bin yıllardır burada yaşıyoruz. Bugün burada Rumlar var, Yunanistan’dan, çevre adalardan gelen misafirlerimiz var. Ve aynı zamanda Müslüman kardeşlerimizle de buradayız. Bu dostluğu pekiştiriyoruz. Bizim için barış ve dostluk çok önemli. 2016 yılında ilk defa gerçekleştirdiğimiz bu tören, özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendinin katkıları ve müsaadeleriyle olmuştur. Aynı zamanda bugün bu töreni icra etmememizi destekleri ve yardımlarını esirgemedikleri için İzmir Valiliği, büyükşehir ve ilçe belediyelerimize de çok teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda güvenlik güçlerimiz de bugün büyük bir görev üstlendiler. Biz iki sene önce İzmir Adliyesi'ndeki terör saldırısında kaybettiğimiz Fethi Sekin polisimizi de unutmadık, onun için de dua ettik. Tüm kahraman şehitlerimizin ruhu şad olsun. Bu vesileyle yüce yaratandan yeni yılın hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Hepinize teşekkür ediyorum, mutlu yıllar."

İzmir’de bu yıl dördüncü kez kutlanan etkinlik sayesinde Yunanistan’dan gelen çok sayıdaki misafir hem dini ritüellerini yerine getirdiler, hem de İzmir’in tarihi ve turistik yerlerini gezdiler..
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.