Mevlüt Kaplan, “Cumhuriyet’in Işığı: Köy Enstitüleri”ni anlattı

Mevlüt Kaplan, “Cumhuriyet’in Işığı: Köy Enstitüleri”ni anlattı

Konya Ereğli İvriz Köy Enstitüsü Mezunu Mevlüt Kaplan, “Cumhuriyet’in Işığı: Köy Enstitüleri” konusuyla Alsancak Rotary Kulübü’ne konuk oldu.

Alsancak Rotary Kulübü öğretmenler gününün ardından Cumhuriyet’in ilan edilişinden hemen sonra aydınlanma dönemi olarak adlandırılan köy enstitülerinin önemine dikkat çekmek amacıyla Yazar, Şair ve aynı zamanda Kıbrıs-Avrasya-Balkanlar Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) Genel Başkanı Mevlüt Kaplan’ı konuk etti. İlk kez 1945 yılında Konya Ereğli İvriz Köy Enstitüsü’nde ilk şiiri “Yayla’da” ile Samsun’un Yayla Dergisi’ne çıkarak yazın yaşamına merhaba diyen yazar Köy Ensititülerinin kuruluş hikayesini şöyle anlattı: “Cumhuriyet kurulduğunda ben yedi yaşındaydım. Silahla ordumuz ülkemizi bağımsızlığa götürdü. Bundan sonra sıra kalemle silahlanmaktı. Sıra öğretmenlerdeydi, sıra halkın aydınlanmasına gelmeliydi çünkü halkın yüzde 90’ı okuma-yazma bilmiyordu. Çocukluğumda benim köyümde 700 kişiden 1 kişi okuma ve yazma biliyordu o da askerde öğrenmişti. 40 bin köy vardı 35 bininde ne öğretmen var ne de bir şey. Demek ki öğretmensiz bu iş halka ulaşamayacak. Bunun için halkı uyandırmak için öğretmen lazım. Cumhuriyet’i sevsin, Cumhuriyet’in değerlerini getirsin diyerek Atatürk o dönemin Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan ile birlikte bir eğitim seferberliği başlattı.” dedi. Atatürk’ün ölümünden sonra da Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün de O’nun izinden devam ettiğini dile getiren Kaplan, “Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra izlenmesi gereken yolu gazetelerde yazdığı yazılarıyla anlatan eğitim bilimci, dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç ile Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel de 1954 yılına kadar devam eden köy enstitülerinin mimarlarıdır.” şeklinde konuştu.

Köy Enstitülerinin kuruluşunu anlatan “Yücel’in Çiçekleri” Belgesel Film gösterimiyle başlayan toplantıda konuşan Alsancak Rotary Kulübü Başkanı Avukat Sezai Nüzhet Noyan geçmişten günümüze ışık tutan konuşmasıyla Mevlüt Kaplan’a teşekkür plaketi takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.