Mevsimsel geçişler saç dökülmesi yapıyor!

Mevsimsel geçişler saç dökülmesi yapıyor!

Dermatoloji Uzmanları Gönül Kızılırmak ve Havva Seray Ay, sonbahar ve ilkbahar gibi geçiş dönemlerinde insanlarda saç dökülmesinin artış gösterdiğini, bu dönemlerde dökülmenin takibinin önemli olduğunu açıkladı

Dermatoloji Uzmanı Gönül Kızılırmak, erkek ya da kadın pek çok insanın hayatlarının belli bir döneminde saç dökülmesi problemiyle karşılaştığını ve doğru teşhisle saç kaybı olan insanların pek çoğuna yardım edileceğini belirtti.  Kızılırmak, “Günde 50 ile 100 arasındaki saç dökülmeleri normal olarak kabul edilir. Saç döküldüğünde aynı kıl folikülünden saç çıkmaya başlar ve tekrar büyüme dönemine girer. Saçlar yaklaşık 3 günde 1 mm uzar, yaşla birlikte bu hız azalabilir. Sarışın bireylerde genetik yapı dolayısıyla daha fazla saç bulunur. Kılın yapısını yoğun olarak protein oluşturur. Aynı protein el ve ayak tırnaklarının yapısında da bulunur. Protein pek çoğumuzun bildiği üzere et, tavuk, balık, yumurta, bazı peynirler, kuru fasulye, fındık ve bazı tahıllarda bulunur.

 

Mevsimsel dökülmelerde yaklaşık üç aylık süreçte saç dökülmelerini takip etmeli bu dökülme beklenilenin çok üstündeyse ya da dökülme uzun süredir şikâyet yaratacak şekilde devam ediyor, saç kendini yenilemiyorsa müdahale edilmelidir. Ayrıca, bazı şampuanlar, tarama ve fırçalama gibi işlemler de genelde saçlara zarar verir. Şampuanlardan sonra krem kullanırlarsa saçların şekle girmesi ve taranması kolaylaşır. Aynı zamanda saçların göreceği zarar azaltılmış olur. Saçlar ne kadar ıslaksa o kadar kırılgandır. Bu durumdayken saçlara ağır müdahalelerde bulunulmamalıdır. Saç dökülmesinin pek çok nedeni vardır. Bunu iyi tahlil etmeli ve hastaya ona göre müdahale etmeliyiz. Bu tahlil için gelişmiş saç analiz cihazları bulunmaktadır” dedi.

“Her dökülme tipinin ayrı çözümü var”


Saç dökülmesinde her dökülme nedenin ayrı çözümleri olduğuna değinen Dermatoloji Uzmanı Havva Seray Ay ise, “Saç dökülmesinin nedenleri arasında tiroit hastalığı, kanser tedavisi, yüksek ateşli rahatsızlıklar, mantar enfeksiyonları ve büyük cerrahi operasyon sonrası yaşanan dökülmeleri gösterebiliriz, ayrıca kadınlara özgü hamilelik sonrası saç dökülmeleri yaşanabilir. Bu dökülme tiplerinde atlatılan rahatsızlık sonrası yapılan bakım kürlerinin de yardımıyla saç kendini yeniler.

 

Bir de saçın kendini yenilemesinin daha zor olduğu durumlar vardır. Bunlara halk arasında saçkıran diye bilinen küçük alanlar şeklinde dökülmenin yaşandığını aldpesi areata rahatsızlığını ve genetik olarak ince telli olan saçların dökülmesini gösterebiliriz. Saçkıranın nedeni henüz tam olarak belirlenemese de stres kaynaklı olabileceğine yönelik tahminler yürütülmektedir. Bu tip dökülmelerde de doktor yaptığı incelemeler sonucu uygun tedaviyi önerir. Bunun yanı sıra vücuttaki protein, çinko, D ve E vitamini eksikliği gibi durumlarda da saç dökülmesi yaşanmaktadır. Bu durumlarda da buna yönelik diyet yapılmalı ve içeriğinde bu bileşenler fazla olan şampuanlar kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.