Meyve ve sebzelerdeki zirai ilaçlar nasıl temizlenir? İşte yanıtı...

Meyve ve sebzelerdeki zirai ilaçlar nasıl temizlenir? İşte yanıtı...

Meyve ve sebzelerdeki ilacı temizlemek için bunları yapın

Gündelik hayatımızda sağlıklı yaşamak adına bol miktarda meyve ve sebze tüketiyoruz. Peki, bu meyve sebzeleri yerken üzerinde zirai ilaç kalıntısı var mı, içerisinde GDO var mıdır gibi düşüncelere kapılıyorsanız pekte haksız sayılmazsınız. Bizde sizlere bu sorunlarla baş edebilmeniz için ev yapımı bir tarif sunacağız hem de tek bir malzemeyle…


Yapılan deneyde elmanın yüzeyine, pestisit maddesi olan zirai ilaçlar uygulandı. Ve zirai ilaçlar 1 gün boyunca meyve ve sebzelerin üzerinde kaldı.


Araştırmacılar daha sonra elmaları ayrı ayrı musluk suyu ve suyla karıştırılmış karbonat ile yıkadı. Elma yüzeyinde ve içinde zehirli maddelerin varlığını değerlendirmek için elektronik haritalama teknolojisi kullanıldı.


Elde edilen sonuçlar, pestisitlerin elmalardan uzaklaştırılmasının en etkili yolu suyla karıştırılan karbonat olduğu buldu. 12 dakika boyunca hafifçe ovulan elmalar karbonat solüsyonu tiyabendazolün yüzde 80'ini alırken, fosmatın yüzde 96'sını aldı.


Tiabendazolün meyve yüzeylerine daha kolay nüfuz etmesi nedeniyle alınması daha zor olduğu düşünülmektedir.

Önceki araştırmalar, kimyasalların küçük ve zararsız moleküllere parçalanmasına neden olan yüksek alkalin pH nedeniyle böcek ilacının pestisit parçalamasını ortaya koyuyor.


Karbonat pestisitlerin %96’sına kadar meyve ve sebzeler üzerinden çıkartıyor. Karbonatı suyla karıştırıp meyve ve sebzelerinizi ovduğunuz zaman mutfak zımparası görevi görerek pestisitin bıraktığı tüm zararlı organizmaları 15 dakika içerisinde ortadan kaldırıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum