MHP'den Büyükşehir'e vergi tepkisi!

MHP'den Büyükşehir'e vergi tepkisi!

Pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafa bir darbe de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerden geldi.

Salgın yüzünden kepenk indirmek zorunda kalan esnaftan kapalı kaldıkları döneme ilişkin vergi alınmayacağına dair kanun hükmü bulunmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri kendi sorumluluk alanları içinde faaliyet gösteren 50 bine yakın esnafın gözünün yaşına bakmadı. Her fırsatta ‘Esnafın yanındayız’ diye açıklama yapan belediyeler, kahvehane, spor salonu, spa, hamam, berber salonu gibi binlerce esnafın üyesi olduğu meslek gruplarından kapalı oldukları Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin Çevre Temizlik Vergileri, İşgaliye Harçları, Eğlence Vergileri ve Evsel Katı Atık Toplama Bedellerini tahsil etti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin MHP’li Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin, binlerce esnaftan ‘vergi’ adı altında usulsüz olarak tahsil edilen ücretlerin bir an önce geri iade edilmesi gerektiğini söyledi.

mhpli_sahinden_zam_tepkisi_yapmayin_dedik_dinlemediler_h65186_03817.jpg

BAKANLIK GENELGE YAYINLADI

Covid 19 salgını tüm dünyayı olduğu gibi sene başında Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Çok sayıda vatandaşımızın ölümüne neden olan virüsü kontrol altına almak ve daha geniş kitlelere yayılmasını önlemek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayınlanan genelge ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Valiliklere gönderdiği yazı doğrultusunda  içlerinde hamam, sauna, lokanta, kahvehane, düğün- nişan salonu ve benzeri işletmelerinde yer aldığı çok sayıda meslek grubunun faaliyetlerine 21 Mart 2020 tarihi itibariyle geçici süreyle ara verildi.  

İŞYERLERİ 2 AY KAPALI KALDI

Alınan karar doğrultusunda binlerce esnaf kepenk indirmek zorunda kaldığı için iş yapamadı. Dolayısı ile de işyeri kiralarını, çalışanlarının maaşlarını ödemekte büyük zorluk çekti. Zor durumda olan milyonlarca esnafı bir nebze de olsa rahatlatmak amacıyla bir dizi tedbir alan hükümet, Covid19’un ekonomik ve sosyal hayata etkilerini azaltmak amacıyla 7244 sayılı Kanunu yürürlüğe soktu. 

KANUN ‘ALINMAZ’ DİYOR AMA…

17 Nisan 2020 tarihli resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren kanunun 1. Maddesinin (g) bendinde ‘Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan döneme isabet eden kısmı alınmaz’ hükmü yer almasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri vergileri eksiksiz olarak tahsil etti. 

ŞAHİN: “ESNAFA İADE EDİLSİN”

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin MHP’li Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin, 17 Nisan tarihli resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren 7244 sayılı kanunda ‘alınmaz’ hükmü bulunmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin esnaftan kapalı oldukları döneme ilişkin vergileri usulsüz olarak tahsil ettiğini söyledi. İzmir’de Karabağlar Belediyesi hariç diğer tüm belediyelerin kanunu hiçe saydığını belirten Şahin, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinin usulsüz olarak esnaftan vergi adı altında tahsil ettikleri paraları geri iade etmesini istedi.  

ODALAR ÖNAYAK OLMALI

Zaten salgın nedeniyle kepenk indirmek zorunda kalan binlerce esnafın bu süreçte iş yapamadığı için mağdur olduğunu ifade eden Şahin belediye başkanlarına ; “Bir mağduriyette siz yaratmayın. Esnafın pandemi nedeniyle dükkanını kapatmak zorunda kaldığı Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin tahsil ettiğiniz vergileri esnafa iade edin.” çağrısında bulundu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği çatısı altında faaliyet gösteren Kahveciler, Lokantacılar ve Hamamcılar Odası başkanlarına da seslenen Şahin; “Esnaf odaları kendilerine üye binlerce esnafa bu süreçte rehberlik etmeli. İlçe belediyelere bireysel başvuru yerine oda kanalı ile toplu başvurular yapılmalı.” Diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.