MHP'li Osmanağaoğlu'ndan tarım girdileri önergesi

MHP'li Osmanağaoğlu'ndan tarım girdileri önergesi

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Meclis Araştırma Önergesi verdi. 

tarım girdi fiyatlarının düşürülmesi ve milli tarım girdilerinin oranının arttırılması için verilen önergenin gerekçe kısmında şu ifadeler yer aldı:

"Ülkemiz tarım ile uğraşan vatandaşlarımızın çoğunlukta olduğu ve son yıllarda tarımsal ürün çeşitliliğinde de atılım gösteren nadir ülkelerdendir. Her ne kadar tarım arazisi vasfına sahip toprakları en verimli şekilde kullanılamasa da gerek işgücü potansiyeli gerekse tarımsal üretimdeki tecrübeler göz önünde bulundurulduğunda tarım sektörünün canlandırılması, tarım ile uğraşarak geçimini sağlayan vatandaşlarımızın refah seviyesinin yükseltilmesi çok da zor değildir.

Tarım sektörünün gelişmesinin aynı zamanda tarım sektörüne bağlı onlarca sektörün de gelişmesi demek olduğunun bilincinde hareket edilecek olursa çiftçilerimizin profesyonel tarım yapmasının, ürettikleri mallarını hak ettiği fiyatlardan satabilmesinin ve üretim esnasında kullandığı girdilerin maliyetinin makul olmasının ne kadar önemli olduğu daha da iyi anlaşılacaktır.

Son yıllarda genellikle dış etkenler sebebiyle dalgalanma gösteren ekonomimizden en derin yarayı alan sektörlerin başında tarım, vatandaşlarımızın başında ise çiftçilik ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın olduğu ortadadır. Özellikle çiftçilerimizin üretim esnasında kullandığı zirai ilaç fiyatlarının yüksekliği çiftçilerimizin belini bükmekte, hali hazırda ürettikleri ürünleri hak ettikleri değerden tüketici ile buluşturamamaları işi içinden çıkılmaz bir hale sokmaktadır.

Çiftçilerimizin söz konusu girdileri daha ucuza temin etmesi konusunda önemli bir yeri bulunan Tarım Kredi Kooperatiflerinin dahi çiftçilerimize ucuz ve makul tarımsal girdi maliyeti çıkartması noktasında yetersiz kaldığı gözükmektedir. Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları krediler ve tarımsal girdiler ile üretim yapmaya çalışan çiftçilerimizin arasında hatırı sayılır bir kesimin söz konusu borçlarını ödeyemediği veya ödüyorsa da yeni borç ile borçlarını kapatma yöntemini kullandıkları bilinen bir gerçektir.

Önümüzdeki aylarda içinde bulunduğumuz hasat mevsiminde tüketiciyle buluşturulmak üzere hasat edilen ürünlerini makul fiyatlarda satamayan çiftçilerimizin yaşayacağı mağduriyetler de göz önünde bulundurularak zamanlama açısından erken davranılması suretiyle bazı önlemlerin alınması gerekliliği ortadadır.

Çiftçilerimizin kredi borçlarının ertelenmesi, Tarım Kredi Kooperatiflerinden almış oldukları kredi ve girdi ürünlerinden kaynaklanan borçlarının ertelenmesi, faiz indirimine gidilmesi gibi önlemlerin yanında kıza vadede ve uzun vadede çiftçimize nefes aldıracak, tarım sektörünü rahatlatacak önlemler de alınmalıdır. Bu bağlamda; tarım girdilerinin millileştirilmesi, yerli tarım girdi ürünlerinin çeşitliliğinin arttırılması, milli tarım girdi ürünü üretmek için yerli yatırımcıların teşvik edilmesi hem kısa vadede hem de uzun vadede çiftçimizin lehine olan sonuçlar doğuracaktır.

Unutulmamalıdır ki tarım ülkemizin vazgeçilmez geçim kaynağı olmasıyla birlikte en önemli stratejik sektörlerinden de birisidir. Çiftçiliğin yaşatılması, tarım sektörünün ne pahasına olursa olsun desteklenmesi hiçbir zaman karşılıksız kalmayacaktır. "


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.