MHP'li Osmanağaoğlu'ndan Tarım Kredi Kooperatifi Vurgusu

MHP'li Osmanağaoğlu'ndan Tarım Kredi Kooperatifi Vurgusu

MHP MYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, TBMM Plan Bütçe Komisyonu 2020 Bütçe Görüşmelerinde konuştu

Çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların yüksek girdilerin altında ezildiğini söyleyen Osmanağaoğlu’nun konuşmasında öne çıkan bölümler şu şekilde: 

“2019 yılında özellikle İzmir'imizin ormanlarını küle döndüren PKK terör örgütünün hain saldırılarını kınıyorum. On binlerce ağacın küle dönmesinde, on binlerce canlının yanarak ölmesine sebep olan yangınların söndürülmesinde fedakârane hizmetlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığımızın kahraman personelini, Sayın Bakanımızın nezdinde yürekten tebrik ediyorum. Nitekim daha pazartesi günü Tarım ve Orman Bakanlığımızın çok önemli ve faydalı gördüğümü Geleceğe Nefes Ol" kampanyasıyla 11 milyon fidanın toprak anayla buluşmasına vesile olan projeye Türkiye genelinde Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Bey'in talimatlarıyla teşkilatlarımızla birlikte destek olduk. Benzer projelere desteğimizin süreceğini de ifade etmek isterim.”

Tarım Kredi Kooperatifi Vurgusu

“Daha birkaç gün önce vefatının seneidevriyesinde dualarla yâd ettiğimiz, cumhuriyetimizin kurucusu ve İzmir'imizin de bir hemşehrisi olmakla iftihar eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi, kılıç ve saban, bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima yenilmiştir. Bu sebeple çiftçimizin sorunlarının çözülmesi önceliğimiz olmalıdır. 

Son yıllarda ülkemizi de hedef alan siyasi, askerî ve sosyal baskının arttığı, ekonominin bir silah olarak kullanıldığı saldırıların çoğaldığı bilinen bir gerçektir ancak alınan bazı önlemlere rağmen çiftçilerimizin yüksek tarım girdi fiyatlarının altında ezildiği de bir gerçektir. Çiftçilerimizin ürünlerini hak ettiği değerden satamamaları, üretici ile tüketici arasında fiyat uçurumunu, çiftçimizin mağduriyetini deha da artırmaktadır. Bu sebeple tarım kooperatiflerinin çiftçimize daha ucuz girdiler sunması gerekmektedir. Tarım kredi kooperatiflerine olan borçlanmanın ertelenmesi, uygulanan faiz oranlarının silinmesi yerinde ve doğru bir adım olacaktır. Arazilerini ipotek ederek kredi çeken ve ekonomik dalgalanmalardan dolayı borçlarını ödemekte zorluk çeken çiftçilerimizin borçlarının kamu bankalarımızın öncülüğünde yapılandırılması çiftçilerimiz için bir umut olacaktır.

Sayın Başkanım, Sayın Bakanım ve Komisyonumuzun değerli üyeleri; tüketicinin alım gücüne istinaden önlemler elbette olmuştur, olmaya da devam edecektir ama tüketiciye daha ucuz ve daha kaliteli ürünlerin ulaştırılması, üreticinin sorunlarının ortadan kaldırılmasından geçmektedir. Bugün hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız yem fiyatlarından ve hayvanlarını hak ettikleri değerden satamamaktan yakınmaktadırlar. Bunların başında sanayi tarımı ve organize tarım çiftliklerinin kurulması gelmektedir. Kentsel tarım maliyet kalemlerini azaltacak, üretici ve arasındaki fiyat uçurumunu ortadan kaldıracak, arz ve talep arasında dengenin sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Önümüzdeki süreçte Sayın Bakanımızın ve değerli bürokratlarımızın bu konuda adımlar atacağına inancım tamdır.  

İklim değişikliği ülkemizi de etkilemektedir. Mevsimleri âdeta karakter değiştirmiştir. Bu sebeple, tarım sigortalarında uygulanan süre kriterinin düzenlenmesi gerekmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.