MHP'li vekiller tekstilcilerin sorunlarına dikkat çekti!

MHP'li vekiller tekstilcilerin sorunlarına dikkat çekti!

MHP’li milletvekillerinin imzasının da bulunduğu bir Meclis Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığına sunan Osmanağaoğlu’nun gündeminde Tekstil sektörünün sorunları vardı. 

Osmanağaoğlu şunları belirtti;

“Ancak tüm bu istatistiklere rağmen tekstil ve hazır giyim sektörünün bir takım sorunları olduğu da ortadadır. Sektörün yapısal sorunlarının yanında ulusal bir tekstil politikasının olmayışı var olan politikaların yeterli olmaması, dünyaca ünlü bir marka üretilememesi, fason üretimin üretimin büyük bir kısmını oluşturuyor olması bu sorunların ortaya çıkardığı sonuçlar olarak karşımızda durmaktadır. Halbuki iş gücü, pazar fırsatları, sektörün birikim ve tecrübesi dünya pazarında çok daha verimli sonuçlar alabileceğimiz bir pozisyon için yeterli kazanımlardır. Tekstil ve hazır giyim sektörünü olumsuz yönde etkileyen sorunların başında rekabet engelleyici finansal sorunların geldiği göz ardı edilmemelidir. Sektörün rekabetçi fiyata sahip ham madde ve yarı mamule ulaşma noktasında yaşandığı sıkıntının aşılması için bazı adımların atılması gerektiği de muhakkaktır. Tekstil ve hazır giyim sektöründeki işletmelerin strateji belirleme konusunda devletin, ticaret sanayi odalarının, üniversitelerin, ihracatçı birliklerinin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının yardımı ve katkısı yerinde bir uygulama olacaktır. Sektörün doğru yolda ilerlemesi için doğru vizyon ve stratejiler geliştirilmesi, sektörün kullanacağı teknolojiler ve kullanım yerlerinin belirlenmesi de yerinde bir uygulama olacaktır.

Maliyet Kalemlerine Dikkat Çekti 

Rekabet konusunda özellikle Çin meşeli ürünler ile rekabet etmekte zorlanan sektörün desteklenmesi gelecekte telafisi imkânsız sonuçların doğmasının önüne geçecektir. Söz konusu rekabetin arttırılması için rakiplerine göre fazla olan enerji, doğal gaz, işçilik, vergi, sigorta gibi temel girdilerin maliyetini düşürücü adımlar atmak sektörü rahatlatacaktır. İşsizlik oranlarının önemli bir seviyeye ulaştığı günümüzde tekstil sektörünün ihtiyacı olan nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamaması üzerinde durulması gereken bir husustur. Üniversiteler ile sektör arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi hem yeni istihdamın artması suretiyle işsizliğin azalmasına hem de sektörün daha rekabetçi bir vasıf kazanmasına vesile olacaktır. Sektörün sorunlarından birisi olan kendi çalışanlarına yatırım yapmaması ise kesinlikle göz ardı edilmemelidir. AR-GE yatırımlarının sektördeki payının rekabet içinde oldukları ülkelere nazaran oldukça düşük olduğu göze çarpmaktadır. Sektörün AR-GE yatırımlarına yönelmesi için kaynak ayrılması kaçınılmazdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.