Milletvekili Arslan, bireysel silahlanmadaki artışı Meclis gündemine taşıdı

Milletvekili Arslan, bireysel silahlanmadaki artışı Meclis gündemine taşıdı

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, bireysel silahlanma sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Ednan Arslan, “Ülkemizde bireysel silahlanma 2018 yılından sonra yüzde 100 ’ün üzerinde artmış, enflasyon, geçim sıkıntısı, pahalılık, yolsuzluk gibi önemli ekonomik ve sosyal sorunlarımızın yanı sıra, güncel ve toplumsal sorunlarımızdan biri haline gelmiştir. Kamu otoritesinin zayıflaması, feodal ilişkiler, toplumdaki değer yargıları ve psikolojik faktörler bireysel silahlanmada ki artışın başlıca nedenleri arasındadır” ifadelerini kullandı.

Son günlerde sıkça haber konusu olan şiddet olaylarına dikkat çeken Arslan, “Son zamanlarda ulusal basına yansıyan ve toplumda infial uyandıran olaylara baktığımızda ise; bu nedenler arasında kamu otoritesinin zayıflaması ve adalete inancın azalması ön plana çıkmaktadır. Kadınlar, gençler, yaşlılar, sağlık çalışanları, ev sahibi, kiracı derken toplumun hemen her kesiminden bireyler; bireysel silahlanma nedeniyle tehdit altına girmekte ve hayatlarını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Bireysel silahlanmanın; ülkemizde yaşanan şiddet olaylarını artırmakta olduğu açıkça görülmektedir. Bu sorun acilen masaya yatırılmalı ve gerekli düzenlemeler ile bireysel silahlanmadaki artışın önüne geçilmelidir” dedi.

chpli-arskandan-hukumete-30-milyon-cikisi-12246.jpg

CHP’li Arslan, Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

KANUN GÜNCELLENECEK Mİ?

1- 15.08.1953 tarihinde yürürlüğe konulan 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun üzerine; Bakanlığınızca kanunun güncelliğini inceleyen bir çalışma yapılmış mıdır? Eğer yapılmış ise sonuçları nelerdir? Bu Kanunda bugüne kadar 37 kez ek, iptal ve değişiklik düzenlemesi yapılmıştır. Kanunun yama yöntemi ile güncel tutulmaya çalışılması yerine ayrı ve yeni bir kanun teklifi üzerine bir çalışma planlanmakta mıdır?

2- 01.06.1991 tarihinde yürürlüğe konulan Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik 21 kez değiştirilmiştir. Son zamanlarda neredeyse her yıl değişiklik yapılmış, silah ruhsatı kapsamı genişletilmiş, silah alabilecek bürokratların sayısı artırılmıştır. Bu düzenlemeler yapılmadan önce; düzenlemenin sağlayacağı hukuki ve toplumsal faydalar üzerine Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır?

GENİŞLEME KAPSAMINDA KAÇ KİŞİYE RUHSAT VERİLDİ?

3- 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda açıkça verilmiş bir yetki bulunmamasına rağmen, 11.09.2021 tarih ve 31595 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 4503 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin (d) bendinde yazılı suçlardan mahkum olanlar ile (h) bendindeki kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile suç işleyen ve bu suçtan dolayı mahkûm olanlara, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alması ve mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten 5 yıl geçmesi halinde taşıma/bulundurma ruhsatı hakkı niçin tanınmıştır? Bu düzenleme ile ulaşılmak istenen hukuki ve toplumsal yarar nedir? Düzenlemenin yapıldığı tarihten bugüne kadar bu kapsamda kaç kişiye silah ruhsatı verilmiştir?

4- 11.09.2021 tarih ve 31595 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan ve Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapan 4503 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 8 inci maddesinde yapılan düzenlemeyle; 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası hükmüne aykırı olarak “Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intiharına ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara” yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alması ve mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten 5 yıl geçmesi halinde taşıma/bulundurma ruhsatı hakkı niçin tanınmıştır? Düzenlemenin yapıldığı tarihten bugüne kadar bu kapsamda kaç kişiye silah ruhsatı verilmiştir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.