Milletvekili Bursalı, İzmir Körfez kirliliği rakamlarına tepki gösterdi

Milletvekili Bursalı, İzmir Körfez kirliliği rakamlarına tepki gösterdi

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, İzmir Körfezi kirliliğine ilişkin, Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

İZSU Genel Müdürlüğü geçtiğimiz Eylül ayında yazılı ve görsel basın yayın organlarına bir açıklama geçerek iç körfezin değişik noktalarından aldığı su örneklerinin laboratuvarda yapılan analiz sonuçlarını açıkladı. İZSU'nun açıkladığı tabloda 'dışkı kaynaklı bulaş' olarak bilinen kolibasili miktarı 100 mililitre deniz suyunda Alsancak 'ta 24 (iyi), Konak'ta 140 (Orta), Karşıyaka'da 1 (İyi), Mavişehir'de 15 (iyi), Balçova Özdilek 20 (iyi), Güzelyalı da ise 30 adet (iyi) olarak açıklandı. Açıklamada yüzülebilir körfez hayaline adım adım yaklaşıldığının da altı çizildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte İnciraltı Özdilek AVM açıkları, Alsancak Liman ve Çiğli'de faaliyet gösteren Atık Su Arıtma Tesisinin yaklaşık 2 kilometre açığından su örnekleri alıp analiz için akredite laboratuvarlara gönderdi. Laboratuvarlardan gelen sonuçlar İZSU'nun açıkladığı rakamları çürüttü.

İZSU Genel Müdürlüğü'nün Balçova Özdilek açıklarında yaptığı ölçümlerde 100 mililitre deniz suyunda 10 adet olarak açıkladığı kolibasili miktarı, İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı analizde 1000 adet üstü olarak tespit edildi. Yine Alsancak'ta belediyenin 24 olarak açıkladığı rakam Sağlık Müdürlüğü’nün yaptırdığı analizde diğerleri gibi 1000 üstü olarak tespit edildi. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi açıklarından alınan su numunesinde de diğerleri gibi kolibasili adedi binin üstü olarak belirlendi. Laboratuvar deniz suyundaki kolibasili adedini 1000'e kadar ölçebildiği için miktarının 1000'in ne kadar üstünde olduğu tespit edilemedi.

Sonuçları değerlendiren AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, “Aynı denizden alınan numunelerin ölçümlerinde sonuçlar arasındaki farkın bu kadar çok olmasını izah etmek mümkün değil. İZSU ya Sayın Soyer’in yüzebildiği yerlerden örnek almış ya da ölçümlerin yapıldığı laboratuvarda sonuçlar karışmış. Ama şu bir gerçek ki her şeyleri gibi ölçümleri de yanlış. Ne demişler, kantarı bozuk olanın tartısına güven olmaz” ifadelerini kullandı.

Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Tablo 4'te yer alan deniz suyunun genel kalite kriterlerine göre Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin aldığı numune sonuçlarında litrede en fazla 0,02 miligram olması gereken amonyak miktarı Alsancak Liman açıklarında 0,35, Özdilek AVM ile Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi açıklarında ise sınır değerin tam 19 katı yani 0,37 miligram olarak tespit edildi. Ayrıca her üç noktada alınan numunede de deniz suyundaki çözünmüş oksijen miktarının standart değerin altında olduğu görüldü.

İç körfezde laboratuvar sonuçları ile ortaya çıkan kirlilik üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü vatandaşların uyarılması için harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi’ne konunun önemi nedeniyle “ivedi” olarak gönderilen 3 Kasım tarihli yazı ile uygun yerlere körfezden denize girmenin tehlikeli olduğuna dair uyarı tabelaları asılması istendi. Ancak geçen süreye karşın henüz herhangi bir işlemin yapılmadığı görüldü.

"YALAN SÖYLEMEYE UTANMIYORLAR"

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ekibinin Körfez'i gerçek manada temizlemek için kalıcı hiçbir çözüm üretemediğini ifade ederek "Bu tesisin fonksiyonunu yerine getiremediği defalarca ortaya çıktı. Çiğli Arıtma Tesisi'nin 4. faz inşaatına bile yeni başladılar. Tunç Soyer, yazları denize girilen Güzelbahçe'de birkaç kulak atıp şov yaptı ama İzmirli bunları yemez. Bu zihniyet Körfez'i temizleyemez. 23 yıl öncesindeki kirlilik düzeyine tekrar döndükleri Körfez'i 31 Mart 2024'teki seçimlerden sonra yine AK Parti temizleyecek" dedi.

sb-6.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.