Milletvekili Gürer: İktidar, zamlara gelince bonkör

Milletvekili Gürer: İktidar, zamlara gelince bonkör

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, TBMM Genel Kurulu’nda gece yarısı hububat zamlarını eleştirdiği konuşmasının ardından TMO buğday, arpa ve mısır zamlarını geri çektiğini duyurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de kabul edilen Torba Yasa düzenlemesinin içinde yer alan “stokçulara para cezalarının artırılmasına” ilişkin Kanun Teklifinin son maddesi üzerine, CHP Grubu adına yaptığı konuşma yaptı. Milletvekili Gürer’in hububat zamlarını sert bir şekilde eleştirdiği konuşması, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO), hububat zamlarında geri adım attırdı.

TBMM’de saat 23.00 sıralarında yaptığı konuşmasında, TMO’nun çiftçiden taban fiyatı 2,250 lira verdiği buğdayı 3,275 liradan sattığına değinen Gürer, “ Yüzde 45 kâr koymuş. Makarnalık buğdayı çiftçiden 2,450 liradan aldı, 3,950 liradan satıyor, yüzde 61 kâr koymuş. E, şimdi, bunu çiftçi ürettiği ürününü borcu varsa olanını sattı, olmayanını depoya koydu. Vardınız ortada fiyat artışı var, depoyu basacaksınız, çiftçiye "stokçu" diyeceksiniz, öyle mi?” ifadelerini kullanmıştı.

TMO GERİ ADIM ATTI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, TBMM Genel Kurulu’nda sık sık sık alkışlarla kesilen konuşmasının ardından, TMO hububat zamlarını geri çektiğini açıladı ve 2022 yılı ocak ayında hububat satışlarına, 2021 yılının Kasım ve Ocak aylarına ait fiyatlarla devam edilmesi yönünde karar alındığını duyurdu.

fotograf-001.jpeg

HUBUBAT ZAMSIZ SATILACAK

TMO’nun, CHP Niğde Milletvekili Gürer’in TBMM’de yaptığı konuşmasının ardından yaptığı duyuruya göre, Ocak ayı için tonu 3 bin 275 - 3 bin 225 lira olarak açıklanan ekmeklik buğday, 2 bin 650 liradan; 2 bin 500 lira olarak açıklanan arpa 2 bin 50 liradan ve 2 bin 950 lira olarak açıklanan mısırın tonu ise 2 bin 500 liradan satılmaya başlandı. Böylece, TMO; Kasım ve Aralık ayına göre 2022 yılının Ocak ayı için yüzde 22 ila yüzde 24 arasında zam yaptığı hububat fiyatlarını geri çekmiş oldu.

2 BİN 250 LİRADAN ALIP, 3 BİN 250 LİRAYA SATTILAR

Bilindiği gibi TMO geçtiğimiz yıl Mayıs ayında arpa için 1750 lira, ekmeklik buğday için 2 bin 250 lira ve makarnalık buğday için 2 bin 450 lira taban fiyat belirlemişti.

Aralık ayında ise ekmeklik buğdayın tonunu 2 bin 625 ila 2675 lira arasında satışa sunan TMO, makarnalık buğdayı 3 bin 200 lira ila 3 bin 250 liradan satmıştı.

TMO, Ocak ayı ile birlikte hububatın satış fiyatına yüzde 22 ila yüzde 24 arasındaki oranlarda zam yapmış, Ocak ayında arpanın fiyatı 2 bin 550 liraya, ekmeklik buğday fiyatını ise 3 bin 225 lira ila 3 bin 275 lira arasında fiyata satmaya başlamıştı.

ZAMLAR GERİ ÇEKİLDİ

Zammın geri çekilmesini değerlendiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO; hububatta ocak ayı fiyatlarına uyguladığı zammı geri çekerek, Kasım ve Aralık ayına ait fiyatlarla satışlara devam edileceğini duyurması ile birlikte ekmek ve un fiyatlarında yaşanacak yeni dalgalanmayı durdurmuştur. Yem ve un ile unlu mamullerde ciddi fiyat artışına neden olacak uygulama, enflasyonun zirve yaptığı bu süreçte bir nebze ve geçici de olsa dar gelirliler için önemlidir. Arpa, yem ve buğday, ekmek demek. İktidar bu ürünlerde adım atarken bir düşünüp bin inceleme ile karar vermelidir” diye konuştu.

BEDAVA GÜBRE TOHUM VERİN

Gübre fiyatlarındaki artış ve bu nedenle üreticilerin yaşadığı mağduriyete de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“ AKP olarak gübre fiyatları bir yıl önce üre gübre 1.800 lira iken 17 bin liraya çıktığını seyrediyorsunuz; 15 bin liraya gelince fiyatı düştü sanıyorsanız, aldanıyorsunuz. Çiftçi bu yıl gübreyi toprakla buluşturamadı. Tohum, gübre olmadığı için rekolte ve verim kaybı yaşanabilir. Üst gübre için bugünden önlem alın, gübreyi ucuzlatın hatta çoğu bölgede kırsal kesimde küçük çiftçiye ücretsiz tohumu, gübreyi, ilacı verin; ülkenin geleceğinde gıda ile ilgili yaşanacak krizin önüne geçin.” Çağrısı da yaptı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.