Milletvekili Yaşar Kırkpınar: Enflasyonda düşüş bekliyoruz

Milletvekili Yaşar Kırkpınar: Enflasyonda düşüş bekliyoruz

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, enflasyonda ivme kaybı olduğuna dikkat çekerek, 2024 yılının ikinci yarısında enflasyonda belirgin bir düşüş beklediklerini söyledi.

TBMM’de devam eden görüşmeler kapsamında Saadet Partisi grup önerisi üzerine AK Parti gurubu adına söz alan AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, AK Parti olarak toplum bütün kesimlerinin yanında olduklarını belirtti. Kırkpınar konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Salgın sonrası dönemde jeopolitik gerilimler ve arz sorunlarına bağlı olarak birçok ülkede tarihsel zirvelere ulaşan küresel enflasyonun son dönemlerde aşağı doğru yönlü bir seyir izlemeye başladığını görüyoruz ancak hedeflenen seviyelere ulaşmak için daha fazla çaba ve zaman gerektiğini de ifade etmek istiyorum. Küresel çekirdek enflasyon göstergelerinde genel olarak ılımlı bir seyir izlenmekle beraber, hizmet fiyatlarının diğer kalemlere göre daha dirençli olduğu da gözlemleniyor. Yüksek enflasyon oranlarının devam etmesi nedeniyle küresel ekonomide parasal sıkılığın bir süre daha devam etmesi beklenmektedir. Diğer yandan, 2024 yılında gelişmiş ekonomilerde faiz artırımının sınırlandırılması beklentisi yaygın bir hâl almıştır. İlk on bir ayda ortalama Brent petrol fiyatı 82,9 dolar olup 2023 Yılı Orta Vadeli Programı’mızdaki tahminimiz olan 82,3 dolarla uyumluluk seyretmektedir. İlerleyen dönemlerde yine petrol fiyatlarının Rusya ve Ukrayna ile Orta Doğu’daki gelişmeler, ABD’deki üretim seyirleri, OPEC üretim kesintileri, küresel talebi etkileyen ekonomik aktivite ve ticaret gerilimlerinin seyrine bağlı olarak hareket etmesi de beklenmektedir. Bununla birlikte Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaş ortamının genişlemesi gibi jeopolitik risklerin de artışlar gösterebilmesi, özellikle enerji ve gıda fiyatları üzerindeki küresel enflasyonu etkileme potansiyeli de vardır.”

yasar-kirkpinar.webp

Türkiye ekonomisinin çok zorlu dönemlere rağmen büyüme kaydettiğini ifade eden Kırkpınar, “2022 yılında küresel büyümedeki ivme kaybı, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklara ve başta enerji ve gıda olmak üzere emtia fiyatlarındaki olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye ekonomisi zamanında alınan tedbirlerle bu zorlu dönemde büyümesine devam etmiştir. İktisadi faaliyetin canlılığını sürdürmesiyle ülkemiz on üç yıllık kesintisiz büyüme başarısını göstermiş, 2022 yılında yüzde 5,5 büyüme oranıyla OECD ülkeleri ortalaması açısından oldukça iyi bir performans ortaya koymuştur. Bu dönemde gelişmekte olan ülkelerin ortalama 4,1; gelişmiş ülkelerin 2,6 oranında büyüdükleri düşünüldüğünde Türkiye’nin olumlu yönde ayrıştığını rahatlıkla görebiliriz. Enflasyonda ivme kaybının devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla, yıllık bazda, 2024’ün ikinci yarısında belirgin bir düşüş bekliyoruz. Bilindiği üzere memur ve emeklilerimizin maaşları yasayla yılda 2 defa- güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla bizler toplumumuzun bütün kesimlerinin yanındayız, yoksulumuzun, garibanımızın, asgari ücretlimizin, memurumuzun, emeklimizin, dul ve yetimimizin yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle tüm kesimlerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.